open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Otvoreno prvo reciklažno dvorište 
U reciklažnom dvorištu prihvatat će se različite vrste otpada od papira, plastike, stakla, otpadne gume, metalni glomazni i sitni otpad, kabasti kućni otpad, ambalaža od drveta, krupni i sitni električni i elektronički otpad, fluorescentne cijevi, baterije i akumulatori
25.10.2018. u 19:24
get url
text

U okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići danas je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo, namijenjeno razvrstavanju ali i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada. Ovakva infrastruktura predviđena je na području svih općina KS, s ciljem iskorištavanja i smanjenja što većih količina otpada.

Kako je naveo ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, ovo je značajan infrastrukturni objekt za čitav integralni sistem upravljanja komunalnim otpadom u Kantonu Sarajevo. Prednost je da je građanima, koji to žele, omogućeno da u reciklažno dvorište lično dostave gotovo sve vrste otpada iz domaćinstva, izuzev građevinskog. Oni koji to nisu u mogućnosti, mogu pozvati preduzeće Rad koje će svojim vozilima prevesti otpad na ovu lokaciju.

U reciklažnom dvorištu prihvatat će se različite vrste otpada od papira, plastike, stakla, otpadne gume, metalni glomazni i sitni otpad, kabasti kućni otpad, ambalaža od drveta, krupni i sitni električni i elektronički otpad, fluorescentne cijevi, baterije i akumulatori.

{$galerijaFotografija}

- Namjera je da na ovom lokalitetu prikupljamo što veće količine otpada koji se može reciklirati te da ga upućujemo kao sirovinu na dalje korištenje. Izgradnja ovakvih dvorišta predviđena je na području svih devet općina KS. Glavni cilj je smanjiti količine odloženog otpada u tijelo deponije. Time ćemo sačuvati prostor za dalje odlaganje, smanjiti količine otpada, ali i ostale negativne efekte njegovog odlaganja - kazao je ministar Lukić.

Premijer KS Adem Zolj istaknuo je da se ovakav sistem zbrinjavanja otpada uspješno primjenjuje u zemljama okruženja te da je nephodno pronaći dodatne mehanizme kako bi zaživio i postao održiv i Kantonu Sarajevo.

- To, između ostalog, podrazumijeva i podršku građanima kroz njihovo adekvatno informisanje i motivisanje da se opredijele za ovakav način zbrinjavanja otpada, uključujući i one najmlađe koje o tome treba educirati kroz obrazovni sistem - rekao je premijer Zolj.

Direktor preduzeća Rad Selim Babić, kazao je da će "građani će moći dostavljati otpad u reciklažno dvorište radnim danima i subotom od 7 do 19 sati, te nedjeljom od 7 do 13:30 sati, ali da se otpad od pravnih lica ovdje neće primati.

- Preduzeće Rad maksimalno će biti na usluzi građanima, kako bismo krenuli u značajnije aktivnosti reciklaže otpada. Oni su dosada imali mogućnost riješiti se kabastog otpada kroz akcije odvoza dva puta godišnje. Sada im je omogućeno da lično dovezu različite vrste otpada ovdje, bez ikakve naknade kao i da, ako posjeduju veće količine otpada, pozovu Rad,  koje će ga kamionima dopremiti u reciklažno dvorište - pojasnio je Babić.

Izgradnju reciklažnog dvorišta finansirali su Kanton Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, KJKP Rad i Federalno ministarstvo okoliša i turizma , a projekat je koštao 993.302 maraka, navodi se u saopćenju Press službe KS.

reciklazno-dvoriste1.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.