open-navfaktor-logo
search
Tribina u Ilijašu
Ova zemlja ne opstaje jer to želi međunarodna zajednica, već zato što u ovom narodu leži duboki patriotizam
U Ilijašu je održana tribina Stranke demokratske akcije na kojoj su učestvovali potpredsjednici SDA BiH Safet Softić i Melika Mahmutbegović, te član Predsjedništva SDA BiH Sedad Dedić.
11.11.2021. u 10:01
get url
text

Sedin Kahriman, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kazao je kako se iz perioda od izbora do sada moglo izvući mnogo poruka.

- Ove tribine su zbijanje safova, prilika da se prebrojimo i ustrojimo. Potcijenili smo ulogu, disciplinu i ujedinjenost u mržnji prema SDA. Na izbore su izašli bez jasne platforme i programa, okupljeni u stavu da mrze SDA. Sve za šta su se deklarativno zalagali, pogazili su svojom nespremnošću, nekompetencijom i neznanjem. To je eksperiment koji mnogo košta građane Kantona Sarajevo. Međutim, Ilijaš je sredina gdje se stranka ne udaljava od naroda i gdje organi funkcionišu. Znamo koliko truda ste uložili i vidljiv je rezultat. Uz Trnovo, vi ste najsnažniji i jedan od najbolje uređenih općinskih odbora. Pred nama su druženja, razgovori i susreti sa što više ljudi. Doći ćemo u svaki sokak u Ilijašu, ujedinjeni i jedinstveni - poručio je Kahriman.

Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA, kazao je da je SDA bedem zaštite države BiH i njenih građana.

- Različite grupe obilaze različita područja. Upoznajemo druge sredine u obostranoj komunikaciji i obogaćujemo jedni druge. Ovo je prostor gdje govore, sugerišu i kritikuju naši članovi i građani jer je sloboda misli i djelovanja ono za šta se bori SDA i to je ono što je čini snažnom – kazao je Dedić i upozorio mlade ljude na greške koje prave u svom političkom radu, te dodao:

- Znaju ići u krajnost i biti potpuno servilni ili s druge strane biti jako destruktivni. Politika znači savjetovanje, rad i doprinos u zadacima koji su nam dodijeljeni prije svega. Mladi ljudi treba da se vrate vrijednostima, a ne oponašaju starije kolege u nekim pogrešnim ponašanjima – naveo je Dedić.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA i potpredsjednica Federacije BiH, kazala je kako je od posljednjih općih izbora naovamo, Federacija u potpunoj blokadi.

- Žele dominaciju manjine nad većinom. U tehničkom smo mandatu, gdje predsjednik Federacije koristi svaku priliku za blokadu. Vladi FBiH nedostaju četiri ministra. Ali koliko god osporavana Vlada premijera Fadila Novalića, dobro se nosi sa ovom situacijom. Najbolja potvrda tome je finansijska stabilnost. Kada je ova vlada stupila na scenu, zatekla je dubiozu. Penzije su bile neredovne i iščekivale su se. To više nije slučaj. Izmiruju se i sve obaveze prema boračkoj populaciji, a za nas su to dvije najvažnije kategorije: penzioneri i borci – navela je Mahmutbegović.

Najavila je i određene zakonske izmjene u FBiH, a koje se tiču važnih politika na kojima će u narednom periodu istrajavati SDA.

- To je pronatalitetna politika, rješavanje dječijih doplataka i podzakonska rješenja. Bavit ćemo se osporavanjem asimetrije između RS-a i Federacije. Ozbiljno smo shvatili svoj zadatak i rješavat ćemo naša 43 prioriteta među kojima su zapošljavanje i infrastrukturni projekti – zaključila je Mahmutbegović.

Potpredsjednik SDA i državni parlamentarac Safet Softić kazao je da je vrijeme da se izađe na teren i odgovori političkim prilikama u BiH.

- Imamo razloga za brigu i propitivanje o načinu na koji će završiti avantura u koju je krenuo Milorad Dodik. Treba da čujemo jedni druge. Zašto smo u SDA i šta nas čini drugačijim? Ova zemlja ne opstaje jer to želi međunarodna zajednica ili neko drugi, već zato što u ovom narodu, čiji reprezent je SDA, leži duboki patriotizam, zbog kojeg su dati životi za Bosnu i Hercegovinu. Ono što je izdvajalo Aliju među drugim političkim liderima, danas izdvaja i Bakira Izetbegovića, a to je pouzdano znanje da on neće izdati svoj narod i svoju zemlju. To daje sigurnost ovom narodu. Zbog toga smo u SDA i zbog toga tu stranku držimo na nogama. Sve drugo je politika - zaključio je Softić.

Tribini i druženju s rukovodstvom OO SDA u Ilijašu prisustvovala je prof. Sebija Izetbegović, potpredsjednica KO SDA Sarajevo i Jasmina Biščević-Tokić, predsjednica Glavnog odbora SDA BiH, zatim Mehmed Sinanović, predsjednik OO SDA Ilijaš, Akif Fazlić, načelnik općine, Mahir Dević, potpredsjednik KO SDA Sarajevo i predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.