open-navfaktor-logo
search
Dženaza u Potočarima
"Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, svijetle nurom mučeništva"
Trideset žrtava genocida u Srebrenici ukopano je danas u Memorijalnom centru Potočari. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu-namaz koju je klanjalo više hiljada vjernika. U Potočarima je okončano obilježavanje 28. godišnjice genocida i u ovim trenucima samo malobrojni posjetioci su još prisutni. 
11.07.2023. u 15:49
get url
text

VEZANI TEKST - Dječak Elvir Salčinović ukopan pored oca i brata, otac i sin Vejsil i Hasib Mujanović jedan pored drugoga

Mefid Aljić danas je u Potočarima klanjao dženazu ocu. 

- Otac je '95. prešao Drinu, uhapšen na planini Tari, odveden u Višegrad. Ubijen na Višegradakom mostu i bačen u Drinu. Godine 2013. prilikom pražnjenja jezera Perićac nađen u koritu rijeke Drine. Ekshumiran prošle godine. Te '95. imao sam 15 godina. Preživio sam genocid. Bio sam zarobljen u Potočarima. Pobjegao sam prvim autobusom. Ratko Mladić je bio pored mene kad je govorio prvo žene pa djeca. Niko me nije dirao do slobodne teritorije. Bio sam u Gračanici u izbjeglištvu, onda po potpisivanju Dejtonskog sporazuma otišao u Ilijaš do 2002. kada sam se vratio na Drinu, u Srebrenici - ispričao nam je Aljić. 

Nakon dženaza u Potočarima smo razgovarali i sa Ibrahimom Softićem, imamom iz Tuzle.

- Najlakše je biti u samoći i tugovati, ali moramo doći ovdje i odati počast ovim šehidima. Meni su još živa sjećanje tu '95 kada sam dočekivao porodice i koje smo zbrinjavali onako kako smo mogli.

Ja dolazim svake godine zbog ovih šehida koji su opomena svima nama kakvo je zlo bilo i kako se nikome ne bi ponovilo. Ovdje su mi ukopani i komšije i prijatelji. Uvijek su ta sjećanja emotivna. Ona nam daju i nadu, novi podstrek. Moramo živjeti dalje, izgrađivati i čuvati Bosnu. Moramo sačuvati tu multikulturalnost. To smo pokazali i u najtežim godinama - rekao je Softić.

{$galerijaFotografija}

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govoreći pred okupljenim vjernicima na dženazi, između ostalog je kazao da se ovdje, u Potočarima, "promijenilo naše poimanje svijeta, naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ovdje smo upoznali drugog, onakvim kakav on jeste i kakav može biti".

VEZANI TEKST - Klanjana dženaza u Potočarima: Odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu

 - Oni koji su preživjeli genocid čista su voda sa čistih izvora Srebrenice. Ta voda teče i daje blagotvornu snagu svemu što dotakne. Mi vidimo mnoštvo naše djece koja se rađaju, kako hodaju bosanskom zemljom, s ljiljanom na prsima i šehadetom u srcu. Rođeni smo u boli, onako kako se ljudi i rađaju, a Srebrenica je naša mati, naša ljubav i naš zavjet. Ovdje smo da obnovimo naše zavjete date Bogu, očevima i zemlji, gledajući u nišane i gledajući jedni u druge. Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, zato što svijetle nurom mučeništva, nepravde i nevinog stradalništva - naglasio je reisu-l-ulema.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopano više od 6.700 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine, dok je na drugim lokacijama ukopano još 237 žrtava, u skladu sa željama njihovih porodica. I dalje se traga za oko hiljadu ubijenih.

0J4A4372.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.