open-navfaktor-logo
search
Refundirat će novac
Pacijenti bez kemoterapije u KCUS-u, Federalni zavod obećava da će lijek biti isporučen do kraja sedmice
Onkološki pacijenti, koji se liječe u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), više od mjesec dana ne mogu na kemoterapiju jer je ova zdravstvena ustanova ostala bez komponente pod nazivom Uromitexan (mesna).
12.02.2024. u 19:50
get url
text

Faktor je o ovom problemu pisao još krajem prošlog mjeseca, nakon što se redakciji obratilo nekoliko građana, pa smo pojašnjenje zatražili i od KCUS-a.

No odgovor na pismeni upit dobili smo tek nakon 11 dana, prošlog petka (9. februar).

Iz KCUS-a su, između ostalog naveli, da "Klinička apoteka i dalje ne raspolaže zalihama lijeka Uromitexan (mesna) injekcije 400mg/4ml, dodajući da njegovu nabavku vrši Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH".

Dodaju "da OJ Klinička apoteka redovno proslijeđuje objedinjene zahtjeve svih klinika prema Zavodu".

 VEZANI TEKST - Onkološki pacijenti i dalje bez kemoterapije: Iz KCUS-a kažu da je sve do Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH

- Napominjemo da sedmično, a po potrebi i češće, dostavljamo informacije Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u vezi s deficitarnim lijekovima. Iskazane potrebe / zalihe lijeka Uromitexan za period januar i februar 2024. godine još nam nisu isporučene. Iskreno se nadamo da će lijek biti isporučen u što skorijem vremenskom roku, kako bi pacijenti imali kontinuiranu terapiju - stoji u odgovoru kojeg smo 9. februara dobili iz KCUS-a.

S obzirom na to da sa KCUS-a odgovornim za nestanak kompomente za kemoterapiju smatraju Federalni zavod, danas smo i od njih zatražili pojašnjenje.

U odgovoru navode "kako su oni odmah, nakon trebovanja iz zdravstvenih ustanova, naručili lijek, ali da dobavljač, iako imaju potpisan ugovor, nije bio u mogućnosti odmah osigurati potrebnu količinu lijeka Uromitexan (mesna)".

- U prethodnom periodu je omogućena refundacija pacijentima koji su kupili navedeni lijek. Prema najnovijim informacijama, od ponedjeljka ujutro, 12. februar, od dobavljača, naručene količine bit će isporučene prema zdravstvenim ustanovama najdalje do kraja tekuće sedmice - naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.