open-navfaktor-logo
search
Finansije
Pad prihoda u RS-u u 2020. procijenjen na 238,7 miliona KM, slijedi rebalans budžeta i uštede
Ministarica finansija RS-a Zora Vidović kazala je danas, nakon sjednice Vlade RS-a, da ja urađen prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, te da procijenjeni godišnji pad prihoda iznosi 238,7 miliona KM.
14.05.2020. u 14:48
get url
text

- Uradili smo rebalans mnogo ranije nego inače što se radi, obično u jesen. Prema našim projekcijama, prihodi planirani za 2020. godinu bit će manji za 238,7 miliona KM. Po svim stavkama očigledno će biti smanjenje - rekla je Vidović.

Navela je da su samo od polovine marta do danas smanjeni prihodi za 140 miliona KM. Ona je kazala da je okvir budžeta u ovom rebalansu povećan za 188 miliona KM i iznosi tri milijarde i 613 miliona KM.

- Predvidjeli smo suficit od 20 miliona, a u ovom trenutku smatramo da će biti deficit od 412 miliona KM - dodala je.

Precizirala je da će se smanjiti i određeni troškovi.

- Smanjili smo troškove na ličnim primanjima za 1,7 miliona KM, na materijalima i uslugama za 5,1 miliona KM, grantovima, na transferima za četiri miliona KM, invesiticijama za 12,3 miliona KM i na ostalim troškovima 7,5 miliona KM. Ukupno smanjenje troškova je 41,2 miliona KM. - rekla je Vidović.

Rekla je da su, na drugoj strani, urađena povećanja određenih izdvajanja.

- Za transfer prema Fondu soliradnosti 151 milion KM, za pomoć privredi i troškove zdravstvenog sektora. Transfer FZO RS-a 52 miliona KM, a sve zdravstvene ustanove u ovoj godini će isplaćivati bruto plaće, dok ćemo stare dugove rješavati kasnije. Povećali smo izdatke za penzije 10 miliona KM, te grant Institutu za javno zdravstvo RS 9,5 miliona KM. Znači rashodi su po svim ovim stavkama veći za 229 miliona KM, a mi smo uštedjeli 41 miliona KM - kazala je ministrica finansija RS-a.

Navela je da je donesen konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu, te da je u toj godini ostvaren suficit od 77,7 miliona KM, a kondsolidovani suficit je 30 miliona KM.

- Mislim da je RS prvi put imala konsolidovani suficit. Bili su jako pozitivni trendovi, imali smo 75,1 posto pokrivenost uvoza izvozom, imali smo 272.000 radnika, najviše od kada postoji RS, povećanje plaća za pet i penzija za četiri posto - kazala je danas.

Vlada RS-a donijela je na današnjoj sjednici uredbu o obavezama koje je Vlada RS-a preuzela prema privrednicima za maj.

- Svi oni koji su počeli da rade do 12. maja, kada je skinuta zabrana, bit će plaćeni doprinosi na najnižu plaću, isto kao u martu. Za sve koji još uvijek ne rade, bit će isplaćene minimalne plaće sa porezima i doprinosima, kao što je bilo aprilu - rekla je Vidović.

Također, donijeta je uredba o formiranju Kompenzacionog fonda, koji je pravni nasljednik Fonda solidarnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.