open-navfaktor-logo
search
Teška ekonomska situacija
Panika u RS-u: Nema inostranih kredita, Dodik traži novac na sve strane
AUTOR: Autor:BNTV
04.04.2024. u 08:42
get url
text
Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska sve je u težoj ekonomskoj situaciji koja bi se mogla i dodatno pogoršati.
Kako piše rtvbn.com, stranih kreditora, koji su najavljeni još krajem prošle godin,e nema ni na vidiku, a sve finansijske institucije zatvaraju vrata. Stiže i zvanična opomena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je RS na rubu provalije, jer budžet se prazni, a para nema.
Sankcije, opasan teren po kome bankarski sektor ne želi da hoda, stopirale su izgleda i ostale transakcije koje se odnose na zaduženja – kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Iako su još krajem prošle godine najavljeni strani kreditori koji će biti slamka spasa za RS, nema im ni traga ni glasa.
- Mi idemo na druga tržišta, vjerovatno znate i koja su. Nemamo još toga ko će nam osiguratii ta sredstva, imamo tri ponude, pa ćemo vidjeti koja je najpovoljnija i to će se vrlo brzo završiti - najavila je Zora Vidović, ministrica finansija RS-a, još u decembru prošle godine.
Slično obećanje nedavno je dao i premijer RS-a Radovan Višković. I čelnik RS-a Milorad Dodik tvrdi da će osigurati novac i da nema razloga za brigu.
Entitet mora naći strane kreditore, s obzirom na to da budžet za ovu godinu predviđa zaduženje od oko 800 miliona maraka na inostranom tržištu. Nameće se logično pitanje – gdje se to RS namjerava zadužiti?
Da su sumnjiva posla u pitanju, nedavno je zvanično potvrdio i MMF, koji je također obaviješten da RS planira značajno zaduživanje, ali da to finansiranje nije jasno identifikovano.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.