open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
Parlamentarci traže ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a
Jedanaest zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputilo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a. 
28.02.2023. u 10:38
get url
text

U pitanju su zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF) i delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić, Safet Softić i Zlatko Miletić.

Zahtjevom delegata je zatraženo stavljanje van snage navedenog zakona. Također je zatraženo i usvajanje privremene mjere kojom bi se odmah zabranila primjena navedenog zakona do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno iz Kabineta predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića (NiP), državna imovina je za njih jedno od najvažnijih pitanja i o tome može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt suspendirao je Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u, koji danas stupa na snagu.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, "po sili zakona" pripada njima. To je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić također je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini sa zahtjevom za određivanje privremene mjere, kako ne bi nastala nenadoknadiva šteta eventualnom primjenom spornog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.