open-navfaktor-logo
search
Igraju se riječima
Parlamentarna većina hitnu sjednicu o evropskom zakonu zakazala tek za 11. mart; Špago: To nema nikakvog smisla...
Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, kojeg je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputio Klub zastupnika SDA, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazane tek za 11. mart.
29.02.2024. u 11:56
get url
text

- Mi smo u ponedjeljak, 26. februara, uputili zahtjev za hitnu sjednicu, a ona se zakazuje za 11. mart. To nema nikakvog smisla. Nismo je tražili reda radi, već da se razmatra važan zakon, i ako ima odgovornosti parlamentarne većine da se usvoji i u Domu naroda, pa da do početka marta imamo ispunjen jedan uvjet koji je dala Evropska komisija - kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa, te zakona o sudovima uvjeti su koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi Evropsko vijeće na martovskoj sjednici eventualno odlučilo o otvaranaju pregovora s BiH o pristupanju Evropskoj uniji. Vijeće treba odlučiti na osnovu izvještaja o napretku kojeg šalje Evropska komisija, a izvještaj treba poslati do marta. 

Špago je istakao da vladajuća većina ("Trojka", HDZ i SNSD) koristi nepreciznost Poslovnika o radu Zastupničkog doma po kojem se u roku od tri dana od upućivanja zahtjeva saziva hitna sjednica. Nije precizirano da se održava.

- Igraju se riječima. Pretpostavljam da čekaju da u Vijeću ministara BiH usvoje "svoj" zakon koji su navodno dogovorili i koji dogovaraju pola godine, i da će prije ove hitne sjednice zakazane za 11. mart biti druga hitna sjednica da ne bi bilo da se usvaja zakon opozicije već da je to konstruktivna parlamentarna većina dogovorila, da je to fina atmosfera - prokomentirao je Špago. 

Dodao je da za Klub SDA to ne predstavlja problem jer je bitno da bude usvojen zakon usklađen sa evropskim standardima. 

- Mi smo na raspolaganju. Ako ništa, svojim smo ih prijedlogom ubrzali - kazao je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.