open-navfaktor-logo
search
Sve poskupjelo
Penzioneri očekuju usklađivanje penzija 15. aprila, evo šta je ministar Drljača poručio
Penzioneri u Federaciji BiH očekuju usklađivanje penzija 15. aprila, međutim Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, za Faktor navodi da u ovom trenutku ne može reći da li će biti usklađivanja penzija.
16.03.2021. u 20:38
get url
text

Kaže da odgovor ne može dati jer u ovom trenutku nisu poznati statistički podaci o porastu potrošačkih cijena i BDP-a u FBiH.

U Federalnom zavodu za statistiku su nam naveli da je u januaru ove godine evidentirano poskupljenje osnovnih životnih namirnica poput brašna, riže, ulja.

Nema statističkih podataka 

- U ovom momentu nije moguće odgovoriti na pitanje da li će biti usklađivanje penzija za ovu godinu, odnosno, koliko će usklađivanje biti, jer u ovom momentu nisu poznati statistički podaci o porastu potrošačkih cijena i porastu realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini - naveo nam je Drljača.

Podsjetio je da je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju u članu 79. propisano usklađivanje penzija 15. aprila svake godine, a koje se radi na osnovu zbira 50 posto procenata porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenata porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini.

Podsjeća da se ne usklađuju najviše penzije u FBiH, a koje iznose 2.174 KM.

Dodaje da se Vlada FBiH može odlučiti za vanredno usklađivanje penzija.

- Vanredno usklađivanje može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini - podsjeća Drljača.

VEZANI TEKST - Redžo Mehić: Očekujemo usklađivanje penzija 15. aprila, penzioneri moraju dobiti neku crkavicu

U Federalnom zavodu za statistiku su nam kazali da su u Federaciji BiH potrošačke cijene u januaru ove godine porasle u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali i da su cijene ulja i brašna više u odnosu na decembar 2020. godine.

Cijena riže porasla za 4,60 posto, a ulja 18,79 posto 

- U januaru 2021.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najveći rast imala je prosječna cijena jestivog ulja i to 18,79 posto, a koja je u januaru 2020. bila 2,01 KM, a u januaru 2021 je 2,39 KM. Zatim, pšeničnog brašna 6,39 posto, a čija je cijena po kilogramu u januaru 2020. godine iznosila 0.88 KM a u januaru 2021. godine 0,94 KM. Prosječna cijena riže porasla je za 4,60 posto, a koja je u januaru 2020. po kilogramu koštala 3,35 KM a u januaru 2021. 3,51 KM - navode iz Zavoda.

Ukazuju da je u januaru 2021. godine, u odnosu na decembar prethodne godine, prosječna cijena jestivog ulja porasla za 3,11 posto, a brašna 1,3 posto.

Dodaje da su potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru 2021. godine u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

- Cijene su porasle u odjeljcima; alkoholna pića i duhan za 2,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,2 posto, prijevoz za 1,1 posto, hrana i bezalkoholna pića 0,9 posto, zdravstvo, restorani i hoteli i ostala dobra i usluge za po 0,2 posto, a rekreacija i kultura za 0,1 posto. Cijene su pale u odjeljcima odjeća i obuća za 7,6 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,1 posto - navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.