open-navfaktor-logo
search
Projekti
Petnaest porodica raseljenih i povratnika uselilo u nove stanove u Bosanskom Brodu
Petnaest porodica raseljenih lica i povratnika u općini Bosanski Brod uselilo je u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.
29.01.2020. u 14:18
get url
text

Danas je tim povodom u Bosanskom Brodu upriličena svečana dodjela ključeva stanarima koji su uselili u nove stanove u Bosanskom Brodu, u ulici Skele bb. Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, rekao je kako je dosad izgrađeno oko 1.500 stambenih jedinica.

-Danas smo se okupili ovdje da predamo ključeve i uselimo 15 porodica čije smo stanovanje obezbijedili kroz Regionalni stambeni program. Taj program je dio regionalne priče u koju su uključene BiH, Hrvatska, Crna Gora i Srbija i koja podrazumijeva angažovanje preko 270 miliona eura donatorskih sredstava, najviše sredstava daje EU. Od toga, otprilike, 65 miliona eura ulažu se u BiH, a BiH učestvuje s oko 10 miliona eura i ukupno je angažovano oko 75 miliona eura za stambeno zbrinjavanje oko 3.200 porodica u cijeloj BiH. Ovaj program je namijenjen za interno raseljena lica, povratnike i za projekat je apliciralo preko 27.000 ljudi - rekao je Mahmutović te dodao kako je urađeno oko 1.500 stambenih jedinica dosad.

Korisnica ovog programa Ranka Blažanović iz Kaknja je rekla kako je ovo za nju ostvarenje sna.

-Osjećanja su pomiješana, od uzbuđenja, velike radosti. Želim da se zahvalim svim donatorima, posebno Opštini Brod koja je sve godine bila uz nas. Presretna sam, sad mi je ostvaren san i ne mogu da vjerujem da sam ovo doživjela - rekla je Blažanović, čija će petočlana porodica od sada stanovati u novom stanu.

Ilija Jovičić, načelnik Općine Bosanski Brod, rekao je u svom pozdravnom obraćanju okupljenima kako se raduje što je 15 porodica riješilo svoje stambeno pitanje.

-Danas mi je velika čast i veoma sam sretan i radostan zbog porodica koje su riješile svoje stambeno pitanje i zato što je općina Bosanski Brod dobila sjajan objekat. Bosanski Brod čini napore da osiguramo dostojan život, povratak i opstanak raseljenih i izbjeglih lica te da prednjačimo u tome. Općina Bosanski Brod je strahovito stradala u prošlom ratu. Strpljivim radom pokušavamo da stvorimo što bolje uslove za život i rad - rekao je Jovičić.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 75 miliona eura - do kraja trajanja programa bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda 2020-2022. godine. Nakon svečane dodjele ključeva korisnicima programa, uslijedio je zajednički obilazak objekta.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su dosad izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator s učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države s 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.