open-navfaktor-logo
search
Federalni revizori utvrdili
PIO čak u 33 posto slučajeva kasni sa rješenjima za penzije, članovi NO za jednu sjednicu dobili po 30.437 KM
Neopravdano kašnjenje sa izdavanjem rješenja za penzionisanje, isplata naknada članovima Nadzornog odbora za (ne)rad. Zatim, rad predsjednika i članova Upravnog odbora bez ugovora o angažmanu, samo su neke od zamjerki federalnih revizora u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za prošlu godinu.
07.10.2021. u 11:46
get url
text

Nije riješeno 33 posto predmeta na vrijeme 

- Prema podacima iz dvije baze podataka Sarajevo i Mostar, utvrđeno je da su tokom 2020. godine 14.272 korisnika prvi put uvedena u pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kojima su izdata rješenja u prvom stepenu. Pregledom predmeta konstatovali smo da Federalni zavod u određenim slučajevima kasni sa donošenjem rješenja, što nije u skladu sa članom 216. Zakona o upravnom postupku. Analizom ne možemo potvrditi da je Zavod u potpunosti ispoštovao Zakonom utvrđene rokove kod donošenja rješenja kojima se osobe prvi put uvode u pravo, odnosno oko 33 posto ukupno predatih predmeta (uvažavajući privremenost rješenja do momenta objave podatka o vrijednosti općeg boda za godinu ostvarivanja prava) nije riješeno u propisanom roku, što nije zanemarivo s obzirom na to da se radi o osnovnim poslovima Federalnog zavoda - navode federalni revizori.

Faktor je u više navrata pisao o problemima dužeg čekanja na rješenja o penzionisanju. Podsjećanja radi, po Zakonu o upravno postupku Zavod PIO FBiH je dužan donijeti rješenje o penzionisanju i dostaviti ga stranci najkasnije u roku od 60 dana, ako posebnim propisom nije određen kraći rok.

VEZANI TEKST - Zašto pojedini i više od tri mjeseca čekaju na rješenja za penzije u FBiH?

U revizorskom izvještaju o radu Federalnog zavoda PIO za 2020. godinu se navodi kako su naknade za rad predsjedniku i članovima Upravnog odbora isplaćene u iznosu od 134.349 KM bez ugovora o angažmanu, na koje je Vlada FBiH prethodno trebala dati saglasnost. Osim toga, Nadzorni odbor je tokom 2020. godine održao jednu sjednicu, a isplate naknada do isteka mandata bile su na mjesečnom nivou, u ukupnom iznosu od 30.437 KM.

- Obavljenom revizijom utvrdili smo da obračun i isplata naknada predsjedniku i članovima Upravnog odbora nije u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH, jer Vlada FBiH, iako je imenovala Upravni odbor, nije dala saglasnost na zaključivanje ugovora o angažmanu sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora. Shodno tome, ne možemo potvrditi obračunate i isplaćene naknade Upravnom odboru - navode revizori i dodaju:

- Revizijom smo utvrdili da je članovima Nadzornog odbora isplaćivana naknada do isteka mandata u neto iznosu od 30.437 KM, iako je prema podacima navedenim u Izvještaju o radu Federalnog zavoda, održana samo jedna sjednica u 2020. godini. Poslovnikom o radu Nadzornog odbora nije regulisano pitanje održavanja sjednica, mjesečne naknade za rad u Nadzornom odboru, niti uvjetovanje isplata naknade održavanjem sjednica.

Nadzorni odbor i neopravdanost naknada 

Federalni revizori pojašnjavaju da je ugovorom o angažovanju članova Nadzornog odbora regulisano da oni imaju pravo na mjesečnu naknadu za rad za izvršavanje poslova poput analize izvještaja o radu Federalnog zavoda, uvida u godišnje izvještaje poslovanja i godišnji finansijski obračun Zavoda, izvještavanja Parlamenta FBiH o rezultatima nadzora, vođenje računa o dosljednoj primjeni i poštivanju propisa iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a posebno propisa koji se odnose na izvršavanje obaveza prema penzijskom i invalidskom osiguranju i o namjenskom trošenju finansijskih sredstava Federalnog zavoda.

- Nadzorni odbor nije obavljao navedene poslove, zbog čega ne možemo potvrditi opravdanost isplate mjesečnih neto naknada za mjesece u kojima se nisu održavale sjednice - navode federalni revizori.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.