open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Planira se izgradnja 17 novih unificiranih stajališta za vozove
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 08:58
get url
text
Izgled novih stajališta
Izgled novih stajališta
FOTO: Vlada KS
 Na području pet općina u Kantonu Sarajevo, Novi Grad, Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Ilidža, planirana je skora izgradnja 17 novih unificiranih stajališta za vozove.
Kako je saopćeno iz Službe za protokol i press KS, ovo je jedan od bitnijih projekata za poboljšanje uvjeta putnicima, sigurniji saobraćaj, kao i stvaranje pretpostavki za popularizaciju vozova kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prijevoza.
Poruke su ovo sa sastanka koji je premijer Nihad Uk organizovao s generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH Enisom Džafićem, izvršnim direktorom za poslove razvoja i investicije Reufom Sulejmanovićem, te predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS, načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem, kao i predstavnicima ostalih općina obuhvaćenih projektom.
- Planirana je izgradnja novih natkrivenih stajališta tamo gdje tehnički i sigurnosni uvjeti to dozvoljavaju, te peroni između kolosijeka kao druga opcija na lokacijama gdje, zbog tehničkih razloga, nije moguće  graditi natkrivena stajališta. U određenim slučajevima radit će se rekonstrukcija i asfaltiranje postojećih stajališta. Projektom će biti obuhvaćeno uređenje pristupnih puteva, rasvjeta, prijelaznice preko kolosijeka te parking prostori, sve u dogovoru s općinama - navodi se u saopćenju.
Nakon potpisivanja sporazuma između Željeznica FBiH, Kantona Sarajevo i navedenih općina, pristupit će se izradi i završetku projektne dokumentacije, pribavljanju potrebnih saglasnosti, te raspisivanju tenderske procedure za odabir izvođača radova.
Time će biti ispunjeni svi preduvjeti za početak gradnje unificiranih željezničkih stajališta.
- Izuzetno sam zadovoljan rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo – Podlugovi, koja je brojem putnika opravdala naša očekivanja. Nastavljamo ovim tempom, kako bismo smanjili gužve u saobraćaju i osigurali što kvalitetniji javni prijevoz, u koji spada i željeznica - poručio je premijer Uk i zahvalio svim lokalnim zajednicama koje učestvuju u realizaciji ovog značajnog projekta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.