open-navfaktor-logo
search
Igre bez granica
Planirani aerodrom u Trebinju nema ekonomsku isplativost, pista će služiti ruskoj vojsci?
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posljednjeg sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom održanog u subotu, 23. oktobra, u Beogradu još jednom govorio o izgradnji aerodroma u Trebinju, koji će koštati stotine miliona KM.
01.11.2021. u 07:41
get url
text

- Vjerujem da ćemo prve avione na trebinjskom aerodromu vidjeti do kraja 2023. godine. To bi trebalo da podigne cijelu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svjetskim centrima - rekao je Vučić.

Prije nešto više od godinu predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bio je, ispostavilo se veoma brzo, optimista bez pokrića.

- Prema izjavama i uvjeravanjima iz Srbije, očekuje se da prvi avioni polete krajem 2021. – kazao je Višković 22. septembra 2020. 

VEZANI TEKST - Gdje je tu isplativost: Vučić oživljava ideju o aerodromu u Trebinju, visočki "projekt" je davna prošlost

No, neovisno od toga kojom će dinamikom ići izgradnja aerodroma u Trebinju, a za šta bi konačnu riječ, odnosno dozvolu trebala dati država BiH i Vijeće ministara, postavlja se logično pitanje - gdje je ekonomska opravdanost za projekat i da li se nešto krije iza njega? 

Upravo o tome razmišljaju i u Hrvatskoj.

- Srbija za entitet Republika Srpska želi poseban status u BiH, što je u svemu u skladu s velikosrpskim modelom "srpskog sveta" i svih Srba u jednoj državi - kazao je  Tonći Prodan, stručnjak za terorizam i nacionalnu sigurnost za hrvatske medije koji nije isključio mogućnost da aerodrom u Trebinju na neki način postane ruska vojna baza. 

Hoće li umjesto najavljenih Boeinga 777 na pistu slijetati ruski transportni divovi poput aviona Antonov, kojim se često prevozi vojna oprema i naoružanje? 

Indikativno je da bi pista u Trebinju trebala biti duža od onih u Beogradu ili Zagrebu te imati veći cargo terminal, i to za četiri puta, od aerodroma u svjetskoj turističkoj destinaciji Dubrovniku.

VEZANI TEKST - Prvi avioni sa aerodroma u Trebinju poletjet će krajem 2021. godine?

A u Trebinju, kao i u ostalim, većinom siromašnim općinama u istočnoj Hercegovini, turizam je tek u povoju.

Pored toga, u krugu od stotinjak kilometara već se nalaze međunarodni aerodromi u Dubrovniku, Podgorici, Mostaru i Tivtu. Naivno je i pomisliti da će turisti koji žele boraviti u Dubrovniku ići "okolo", pa prvo svratiti do Trebinja i onda automobilom se voziti skoro 35 kilometara.  

Ovdje je, nema sumnje, riječ o još jednom političkom projektu uigranog tandema Vučić - Dodik, a Moskva je još iza scene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.