open-navfaktor-logo
search
Najavili prijave
Platforma za progres o izbornim nepravilnostima: Evo čemu su svjedočili naši posmatrači
Nakon održavanja Općih izbora 2022, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je danima objavljivala rezultate sa obrađenih biračkih mjesta, da bi tek po zahtjevu Gradskih/općinskih izbornih komisija izdala naredbu za otvaranje vreća i ponovo brojanje glasova na biračkim mjestima za koje postoji sumnja da su se desile mnogobrojne nepravilnosti, saopćeno je iz Platforme za progres. 
07.10.2022. u 13:03
get url
text

- Otvaranjem vreća i postupkom ponovljenog brojanja glasova, CIK je otvorio još više pitanja i sumnji u izborne rezultate jer su naši posmatrači, kandidati i ostali učesnici izbornog procesa svjedočili brojnim nepravilnostima.

Iako je CIK prije održavanja izbora donio jasno pravilo da se nakon zatvaranja biračkih mjesta i pristupanju brojanja glasova, sa biračkog mjesta moraju odložiti sve hemijske olovke osim onih crvene boje, da bi se uskratila mogućnost za poništavanje listića i dopisivanje glasova, naši posmatrači i kandidati koji su prisustvovali otvaranju vreća i ponovom brojanju su u izbornom materijalu zatekli popunjene obrasce za brojanje glasova plavom bojom, što izaziva opravdanu sumnju zbog koje rezultate sa takvih biračkih mjesta ne možemo priznati kao valjane i tačne - saopćili su.

Dodaju da je tokom prebrojavanja glasova, biračkim odborima, zbog čijeg rada i postoji sumnja za ponovljeno brojanje glasova, data još jedna šansa za pristup glasačkim listićima zajedno sa olovkom plave boje, kao oružjem za korekcije na glasačkim listićima.

Izborni zakon, napominju, jasno propisuje da u slučaju kada CIK naredi ponovno brojanje glasačkih listića u toku ponovnog brojanja mogu biti prisutni kandidati i posmatrači, općinske i gradske izborne komisije takvo pravo uskraćuju kandidatima koji izraze želju da prisustvuju.

Brojanje glasova je, ocjenjuju, postao proces prilagođavanja volje građana postojećem sistemu, dok otvaranjem vreća i ponovljenim brojanjem glasova za taj cilj dobijaju drugu šansu.

- Sve navedene, kao i druge nepravilnosti, Platforma za progres će prijaviti Centralnoj izbornoj komisiji i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u nadi da će odgovorni za obesmišljavanje izbronog procesa u Bosni i Hercegovini biti sakcionisani, dok na tačne izborne rezultate i stvarnu volju građana možemo zaboraviti u procesima koji su se desili i koji su u toku. Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i Međunarodnu zajednicu da umjesto što nameću volju vođa klase konstitutivnih ucijenjenih građana, nametnu elektronsko glasanje čime će spriječiti zloupotrebe sistema od vladajućih stranaka i vratiti demokratiju građanima - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.