open-navfaktor-logo
search
Novi pregovori
Plenković potvrdio: Zvaničnici Evropske unije ponovo dolaze u Sarajevo
Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas za Hrvatsku radio televiziju (HRT) da čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen ne dolazi u Mostar kao što su to prenosili mediji, ali je najavio je još jednu posjetu na najvišem nivou zvaničnika Evropske unije Sarajevu, koji ima za cilj pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
09.05.2022. u 22:25
get url
text

- Koliko mi je poznato Hrvatski narodni sabor (HNS) je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka. Ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, kazao je premijer. Rješenja moraju biti plod dogovora - rekao je Plenković za HRT.

Upozorio je da su Hrvati u BiH "nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i nikako ne bi smjeli doći u poziciju krivca zbog situacije u BiH".

Istaknuo je da se hrvatska Vlada sistemski bori za interes Hrvata u BiH.

- Ministar Gordan Grlić Radman je zaista redovno u BiH i dobro je da je često dolje da prenosimo politiku i aktivnosti koje vlada poduzima u interesu Hrvata u BiH i to radimo kontinuirano, godinama, intenzivno, sistemski, argumentiramo, nastojimo pridobiti saveznike za rješavanje nepravednog položaja u kojemu se Hrvati nažalost nalaze - rekao je Plenković.

Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom, zaključio je hrvatski premijer.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.