open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
Počast srebreničkim žrtvama u Goraždu "Stani za čovječanstvo" sutra u podne
Goražde nizom događaja daje doprinos obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici.
09.07.2021. u 14:11
get url
text

Uz atletski i biciklistički maraton te pohod koji će organizirati goraždanski planinari, po drugi put počast žrtvama genocida u Srebrenici na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, sutra će biti odata kroz aktivnost "Stani za čovječanstvo", a riječ o ideji koju zajedno realizuju Vlada tog kantona i Muftijstvo goraždansko.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Refik ef. Čaušević navodi da će građani BPK Goražde po drugi put biti u prilici na simboličan način odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

 U namjeri da se iz ovog dijela BiH pošalje poruka da se ne zaboravi i ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi, sutra tačno u podne sa svih munara na području Muftijstva goraždanskog bit će učena salla

- Salla je tradicionalno oglašavanje nečije smrti, u našim krajevima je to manje poznato, ali na ovakav način želimo odati počast nevinim žrtvama srebreničkog genocida. Znamo da Gospodar samilosni u Kur’anu kaže “ ko ubije jednu osobu kao da je ubio cijelo čovječanstvo – pojašnjava ef. Čaušević.

Dodaje da je na bazi toga Muftijstvo goraždansko organiziralo dodatnu aktivnost kojom će se odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

- Riječ je o aktivnosti “Stani za čovječanstvo” koja će se realizirati u vrijeme učenja salle sutra tačno u podne. Pozivamo sve građane da u tom terminu zaustave svoje poslove i stanu u vrijeme učenja salle i da na taj način odamo počast žrtvama Srebrenice  – kazao je on.

- Ni ove godine neće izostati tradicionalni performans ”Nema te na kahvi” koji uvijek 12. jula organizuje Mreža mladih Muftijstva goraždanskog na mostu Alije Izetbegovića i omladinskom mostu u Općini Foča u Federaciji BiH. Mnogi građani prisustvuju tom činu i u tišini odaju počast žrtvama genocida – napominje on.  

Program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na području muftijstva goraždanskog bit će okončan tradicionalnom šehidskom dovom u Žepi, 27 jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.