open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počela posebna sjednica NSRS-a: Ukida se vremenski rok za navodno vraćanje nadležnosti
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci, a na dnevnom redu su dvije tačke – Informacija o zaključcima Narodne skupštine od 17. februara 2020. godine u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Informacija o zaključcima usvojenim 10. decembra 2021. godine.
26.04.2023. u 12:28
get url
text

Ovim bi trebalo da se ukine vremensko ograničenje za navodno vraćanje nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na RS, a zastupnici bi trebalo i da pozovu sudiju iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH da podnese ostavku.

Zastupnici vladajuće većine u RS-u su prvo na sjednici 10. decembra 2021. godine usvojili više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane, te indirektnih poreza, a Vlada RS-a je tada zadužena da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje nove zakone iz ovih oblasti za entitetski nivo.

Rok da se sve završi bio je 10. juni 2022. godine, ali je onda sazvana nova posebna sjednica na kojoj je rok "prolongiran" za još šest mjeseci. I taj rok je istekao 10. decembra 2022. godine.

Rasprava o ovim tačkama je objedinjena, a uvodnu riječ dao je šef Kluba zastupnika SNSD-a Igor Žunić.

On je kazao da se Ustavni sud BiH pokazuje kao izvjesna kontrola ustavnosti zakona u svim domenima vlasti, čak i u odnosu na odluke Ustavnog suda RS-a, "za šta nema nadležnosti".

- U pravilu, Ustavni sud BiH je prihvatao da ocjenjuje ustavnost podzakonskih akata RS-a i proglašavao ih neustavnim, dok to, uglavnom, nije činio kada je riječ o aktima Federacije BiH. Na ovaj način krši se Ustav BiH, kao i Ustav RS-a, narušava se pravna sigurnost i razgrađuje pravni poredak RS i to na način da se brojne odluke donose isključivo preglasavanjem sudija iz reda srpskog, a ponekad i hrvatskog naroda – naveo je Žunić.

U skupštinskom materijalu za današnju sjednicu se navodi da je "takav način djelovanja Ustavnog suda BiH najgrublji i zločinački poduhvat protiv vladavine prava, domaćeg i međunarodnog, da bi to služilo prijetnjama i pritiscima na RS".

Dodaje se i da RS nikada nije dala saglasnost za proširenje nadležnosti iz člana III Ustava BiH u pogledu svojinskih odnosa.

- Institucije BiH nemaju pravo da se bave pitanjem nepokretne imovine koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, kao ni pravo da se bave pitanjem svojine uopće. Regulisanje pitanja imovine koja se nalazi na teritoriji entiteta, u konkretnom slučaju na teritoriji RS-a, u nadležnosti je entiteta, odnosno RS-a.  Za drugačije evidentiranje imovine, na teritoriji BiH, ne postoji ustavni osnov – stoji u materijalu.

- Imajući u vidu sve navedeno pozivaju se sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke dok Narodna skupština RS-a ne odluči drugačije – kazao je danas Žunić.

Što se tiče zaključka koji je danas također pred zastupnicima NSRS-a, da se ukine vremenski rok za vraćanje nadležnosti sa BiH na RS, Žunić je podvukao da "ostaju privrženi vraćanju nadležnosti".

- Ali zadržavamo pravo da samostalno donosimo odluke kada i ako to bude neophodno, ali ne ograničavajući se vremenskim rokovima – kazao je Žunić.

Pozvao je sve na "sabornost".

- Da pokažemo političko dostojanstvo, onima koji jedva čekaju da pokažu da ovaj dom ne funkcioniše i da ne možemo demokratski u parlamentarnom miru donesemo odluke – kazao je Žunić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.