open-navfaktor-logo
search
Spašavanje života
Počele prijave za preventivne preglede koje finansira Ministarstvo zdravstva KS
Vlada Kantona Sarajevo danas je objavila informaciju da se građani KS od danas mogu prijaviti na preventivne preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke, debelog crijeva.
20.07.2022. u 12:03
get url
text

Građani to mogu učiniti posredstvom web stranice http://www.zivotjeupitanju.ba. Planirano je da se obavi oko 12.000 ovih pregleda u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Gdje će Sarajlije moći obaviti preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. 

Pregledi će se vršiti do popunjavanja kvote, a zainteresirane će pozivati na pregled ovlaštene klinike prema datumu online prijave.

Mogu se prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 50-65 godina i nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa. 

Iz Vlade KS pozivaju građane da se odazovu ovom pozivu jer prevencija i rana detekcija spašava život, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.