open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Počelo obnovljeno suđenje bivšem načelniku Općine Novi Grad Damiru Hadžiću
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, na obnovljenom suđenju nekadašnjem načelniku sarajevske Općine Novi Grad Damiru Hadžiću te službenicima Jasmini Horo i Jusufu Čauševiću zbog zloupotrebe položaja, dogovoreno je da će se precizirana optužnica dostaviti nakon provedenog dokaznog postupka.
07.10.2021. u 16:35
get url
text

Tužiteljica Medina Džerahović kazala je da će preciziranu optužnicu dostaviti nakon provedenog dokaznog postupka, istaknuvši kako nema novih dokaza.

Odbrane su navele da ostaju kod provedenih dokaza i uvodnih riječi, a Davor Martinović, branilac optuženog Damira Hadžića, kazao je da mu nije jasno zbog čega je ukinuta oslobađajuća presuda, piše Birn.

Ranije ove godine Vrhovni sud Federacije uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te ukinuo oslobađajuću presudu kojom su Hadžić, Horo i Čaušević oslobođeni.

- Vrhovni sud je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, presuda Kantonalnog suda se u oslobađajućem dijelu ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje - potvrđeno je ranije iz Kantonalnog tužilaštva za Birn.

Sa Hadžićem i ostalima se ranije sudilo i Esedu Radeljašu, a iz Kantonalnog tužilaštva su rekli da je Vrhovni sud Federacije donio rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog.

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. nepravomoćnom presudom oslobodio bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, pomoćnicu načelnika Službe za imovinskopravne poslove Jasminu Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 KM.

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora zato što je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Naredno ročište je zakazano za 5. novembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.