open-navfaktor-logo
search
Iznijete uvodne riječi
Počelo suđenje advokatici Vasviji Vidović
AUTOR: BIRN
28.05.2024. u 18:31
get url
text
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović
FOTO: Damir Hodžić
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane, počelo je suđenje advokatici Vasviji Vidović koja se tereti za sprečavanje dokazivanja.
Prema optužnici koju je pročitao tužilac Feđa Fejzagić, Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon što ju je kao advokaticu pozvao Ranko Debevec, koji je uhapšen toga dana u svojstvu osumnjičenog lica. Tada mu je, kako se navodi, omogućeno da nasamo komunicira s Vidović, bez prisustva policijskih službenika u posebnoj prostoriji SIPA-e.
Kako se navodi u optužnici, Vidović je, svjesna svojih protivpravnih radnji i htijući to, s ciljem da u predmetnom krivičnom postupku znatno oteža dokazivanje navedenih krivičnih djela pred Sudom BiH, preuzela telefon marke Samsung nakon što ga je Debevec izvadio iz torbe koju je držao kod sebe.
Vidović se tereti da je svjesna i znajući da navedeni mobilni telefon treba biti privremeno oduzet po naredbi Suda BiH i da služi dokazivanju u krivičnom postupku protiv Debevca, preuzela telefon na način da je uzela svoju torbu sa stola te je pomjerila prema Debevcu, koji je telefon ubacio u torbu, da bi potom optužena Vidović torbu vratila na mjesto odakle ju je uzela.
Tužilac Fejzagić je najavio da će Tužilaštvo saslušanjem pet policijskih službenika SIPA-e i ulaganjem 15 materijalnih dokaza dokazati da je optužena počinila radnje koje joj se stavljaju na teret.
Braniteljica Senka Nožica je kazala da je cijeli postupak započeo na način da je glavni državni tužilac Milanko Kajganić podizanje optužnice najavio na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) što, prema mišljenju Odbrane, predstavlja nepoštovanje standarda u skladu s kojima bi se trebalo postupati prema uglednom advokatu.
Kako je izjavila Nožica, ovakva najava optužnice je dovela do sumnje u pristrasnost postupka. Dodala je da optužnica nije trebala biti ni podignuta jer ne sadrži bitne elemente krivičnog djela, te kazala da će Odbrana dokazati da optužena Vidović nije kriva.
Debevec i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova. Njima su sredinom marta određene mjere zabrane.
Datum nastavka suđenja, na kojem je planirano saslušanje dva svjedoka, bit će naknadno poznat, navodi Birn.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.