open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Danas početak suđenja advokatici Vasviji Vidović i bivšem ministru Milošu Lučiću
Zakazano je i izricanje prvostepene presude Vildanu Ključi, zbog učešća na stranim ratištima
AUTOR: Detektor
28.05.2024. u 08:06
get url
text
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović
U Sudu BiH danas bi trebala biti izrečena prvostepena presuda Vildanu Ključi, kojeg optužnica tereti za učešće na stranim ratištima.
Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice "Ahmed Asaf" na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.
Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.
Sud BiH je također za danas zakazao početak suđenja sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović, koju optužnica tereti za sprečavanje dokazivanja, piše Detektor.
Vidović se optužnicom tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.
Ona je 16. maja ove godine negirala krivicu.
Danas je zakazan i početak suđenja bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću te Siniši Papazu, Daliboru Šehovcu i Mirku Ristoviću zbog zloupotrebe položaja i pronevjere u službi.
Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva.
Uhapšen je u decembru 2022., a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.