open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počinje posebna sjednica NSRS-a: Govorit će Dodik, Kalabuhov i predsjednici stranaka
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) počinje u 15.20 sati u Banjoj Luci, a pred zastupnicima ovog entiteta je samo jedna tačka dnevnog reda - "Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske".
06.06.2022. u 15:26
get url
text

Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji će biti uvodničar, a nakon njega bi se trebao obratiti ruski ambasador Igor Кalabuhov, dok je predsjednicima parlamentarnih stranaka također dozvoljeno obraćanje do deset minuta.

Dodik je ranije rekao da su "anketirani" i drugi ambasadori, a koji su odbili da prisustvuju ovoj posebnoj sjednici ukoliko na njoj bude prisutan ambasador Rusije u BiH.

VEZANI TEKST - Dodik doživio blamažu: Odbili ga svi ambasadori, na sjednicu NSRS-a dolazi samo Kalabuhov

Potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić kazao je nakon skupštinskog kolegija da će se obratiti svi predsjednici partija u RS-u, počevši od najveće do najmanje stranke.

- Početak zasjedanja je pomjeren na 15.20 sati što znači da će kasniti 20 minuta. Dodik će se moći obratiti u govoru do 30 minuta. Ambasador Kalabuhov nema ograničeno vrijeme, ali je on usmeno obavijestio da će to biti između 10 i 20 minuta. Prema tome "živa rasprava" bi trebalo da počne oko 18 sati, a prvo bi se trebali obratiti šefovi klubova - kazao je Šulić.

On je potvrdio da će predstavnici Kancelarija Evropske unije i OSCE-a također biti prisutni na sjednici.

Materijal za ovu 31. posebnu sjednicu NSRS-a javno je objavljen na sajtu entitetske skupštine tek prije nekoliko minuta.

U informaciji se navodi kako u "pravnom sistemu BiH nije donesen nikakav akt o uvođenju sankcija Rusiji", da pravnim i fizičkim licima nije zabranjeno poslovanje sa subjektima u Rusiji, da se ruska imovina ne zamrzava, a njihovim državljanima ne zabranjuje ulazak.

Podvlači se da RS treba da "zadrži neutralnost u rusko-ukrajinskom oružanom konfliktu, ishodivši istovjetnu poziciju BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.