open-navfaktor-logo
search
Zanimljiva imena
Podijeljeni i kompenzacijski mandati: Ko će sve u državne i entitetske parlamente ući "na mala vrata"
U postizbornim kalkulacijama, uporedo sa brojanjem glasova, javnosti je jednako interesantno i koji će sve dobiti kompenzacijske mandate, koji ponekad mogu biti presudni pri formiranju buduće vlasti.
23.10.2022. u 12:48
get url
text

Interes javnosti je tim veći ako se ima u vidu da se stranačke kompenzacijske liste, koje se predaju pred izbore, obično drže u tajnosti sve do okončanja prebrojavanja glasova. 

Prema rezultatima koje jučer objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH ukupno je podijeljeno 12 kompenzacijskih mandata, sedam zastupnicima koji dolaze iz Federacije BiH i pet iz Republike Srpske.

Prema toj raspodjeli, Stranka demokratske akcije od devet osvojenih mandata na nivou BiH dva će dobiti na osnovu kompenzacije. Zastupnički status tako će iz FBiH imati Safet Kešo, a iz RS-a Edin Ramić.

Koalicija HDZ BIH,HSS,HSP BIH,HKDU,HSPAS,HDU,HSPHB,HRAST u državnom parlamentu dobila je jedan kompenzacijski mandat i pripao je Slavku Matiću. 

Na osonvu kompenzacijskog mandata u Zastupnički dom Parlamenta BiH ući će i Milan Dunović (DF), Predrag Kojović (Naša stranka), Zlatko Miletić (NES Za nove generacije), te ispred Naroda i pravde Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović. 

Iz entiteta Repuzblika srpska pored već pomenutog Edina Ramića, na osnovu dodijeljenih kompenzacijskih mandata u Zastupnički dom Parlamenta BiH ući će Milan Petković (Ujedinjena srpska),  Mira Pekić (PDP, Nenad Grković (Za pravdu i red- LIsta Nebojše Vukanovića) i  Čedomir Stojanović (DEMOS), 

U Zastupnički dom Parlamenta FBiH na osnovu kompenzacijskih mandata ući će 23 zastupnika. Iz SDA iz je pet i to su Ivica Šarić, Kenela Zuko, Haris Šabanović, Fahrudin Skopljak i Adnan Efendić.

SDP-u su dodijeljena četiri kompenzacijska mandata i to: Siniši Dukiću, Lani Prlić, Esmi Hasanbašić i Ivanu Bobanu.   

Iz koalicije HDZ BIH,HSSSR,HSS,HSP BIH,HKDU,HSPAS,HDU,HSPHB,HRAST,HNL kompenzacione mandate dobil isu Mario Karamatić, Ivo Vincetić i Delfa Dejanović, a sa liste Željko Komšić - Za građansku BiH . DF/GS Amir Ibrović i Marijana Hrvić-Šikuljak. 

Iz koalicije Povjerenje! (Narod i pravda i SPU BIH) nosioci kompenzacionih mandata su Alma Beganović, Rasim Smajlović, Halil Bajramović i Suada Halilović.  Našoj stranki pripala su četiri kompenzaciona mandata u Parlamentu FBiH i to Damiru Nikšiću, Mirsadu Čamdžiću, Mirjani Marinković-Lepić i Amiru Puriću. Listi NES - ZA evropsku BiH pripao je jedan mandat (Mirza Batalović), a Stranki za Bosnu i Hercegovinu dva - Edina Gabela i Safet Omerović.

U Narodnoj skupštini RS dijeli se 20 kompenzacijskih manadata. Iz SNSD-a dobili su ih Srđan Mazalica i Mara Granula, PDP-a Igor Crnadak i Marina Blagojević, Pokreta za državu Amina Kavazović i Saša Grbić, DEMOS-a Slađan Jović i Boran Bosančić, Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković, sa liste Za pravdu i red - Nebojša Vukanović. Đorđe Vučinić i Zagorka Grahovac, iz ZA PRAVDU I RED - LISTA NEBOJŠE VUKANOVIĆA - ĐORĐE VUČINIĆ, Zagorka Grahovac, DNS-a Prdrag Nešić, Dragan Brdar, Željko Dubravac i Nikolina Šljivić, Narodne partije srpske - Darko Banjac  Bobana Ćibić i Dragan Galić, te iz SDP- Goran Selak mandate su dobili Maksim Skoko, Milan Milaković i Tamara Damjanović.

Zanimljivo je i da su neki zastupnici koji su se parlamentarnih klupa domogli na osnovu kompenzacijskih mandata osvojili tek koji stotinu glasova. Suada Halilović iz koalicije NiP-SPU imala je 197 glasova, njen kolega sa liste Halil Bajramović 228. Glasovima se ne mogu pohvaliti ni SDP-ov kompenzacijski zastupnik Ivan Boban (261) i DF-ov Amir Ibrović (807).

Ima i obrnutih slučajeva. Zlatko Miletić koji je bio i nosilac liste NES - Za nove generacije na Parlament BiH prvi je na toj listi po broju osvojenih glasova - 11.416, ali u Zastupnički dom ulazi na osnovu kompenzacijskog mandata. I Damir Nikšić je za Zastupnički dom Parlamenta FBiH dobio u svojoj izbornoj jedinici 3761 glas, više od drugog koji će u ime Naše stranke dobiti direktno mandat u ovom zakonodavmo tijelu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.