open-navfaktor-logo
search
Udar na građanska prava
Podnesena krivična prijava protiv ministra Adnana Delića
Aktivista za ljudska prava i pravnik Amar Ćatović podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv Adnana Delića, ministra privrede KSzbog ograničavanja građanska prava utvrđenih Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.
02.08.2022. u 16:12
get url
text

Naime, povodom održavanja treće Bh povorke ponosa, ministar Delić je na službenoj stranici Ministarstva privrede KS iznio lični stav, između ostalog, navodeći da kao nosilac funkcije ne podržava okupljanja takvog tipa.

Takvom izjavom, iskorištavanjem službene stranice ministarstva, ministar Delić je, pored toga što je iznosio lične stavove i uvjerenja i to na temu za koju nije nadležno ministarstvo na čijem je čelu, prekoračio svoja ovlaštenja jer je kao minister privrede govorio o pravu na okupljanje, te samostalno ocjenjivao da li neko okupljanje može ili ne može biti održano, za što je isključivo nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Ovakvim djelovanjem nosioca državnih funkcija, dovedeno je do grubog kršenja ovlaštenja al ii narušavanje ugleda jedne institucije, što je iz gledišta državno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine na svim nivoima nedopustivo.

Moramo insistirati na uspostavi i očuvanju pravne države i ukazivati  na svakodnevne zloupotrebe jer svako treba djelovati u granicama poslovi za koje je zadužen jer kao društvo konstantno ispoljavamo "sindrom vegete" miješajući se u poslovi za koje nismo stručni. Podnošenjem krivične prijave ispunio sam svoju pravničku i građansku dužnost jer samo sankcijama za ovakva djelovanja možemo uspostaviti pravdu i pravnu državu jer ne znamo tko može biti sljedeća meta ministra privrede Kantona Sarajevo – navodi Ćatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.