open-navfaktor-logo
search
Eksploatacija uglja
Podnesene tužbe protiv Vlade RS-a zbog projekata u Bukovoj kosi i Bistrici
Na protokol Okružnog suda u Banjoj Luci danas su podnesne dvije tužbe protiv odluka Vlade RS-a kojima se odlučuje o koncesijama na području Grada Prijedora, i to protiv Rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova kosa i protiv Odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za eksploataciju uglja na lokalitetu Bistrica kod Prijedora.
14.07.2023. u 11:33
get url
text

Tužbe su bazirane na skoro identičnim navodima, i to nepostojanja važećeg Dokumenta o politici dodjele koncesija u RS-u, a koji je temeljni za legitimnu dodjelu koncesija i raspolaganja javnim dobrima, a koji usvaja Narodna skupština Republike Srpske. Pored toga, razlog tužbe u vezi projekta na Bukovoj kosi jeste i postojanje sudskog postupka protiv ranije odluke Vlade u vezi istog projekta, a postupak još uvijek traje.

Inače, Dokument o politici zadnji put donesen je 2006. godine na period od tri godine i davno je prestao da važi, a novi nije donesen ni nakon 17 godina. Stoga, Vlada Republike Srpske nije imala zakonsko uporište za donošenje spornih odluka, a koje je uprkos tome donijela sa ciljem dodjele koncesija na lokalitetima "Bukova kosa" i "Bistrica". Zajedno sa mještanima koji se protive kontroverznim projektima, ranije je održana i konferencija za medije.

 - U tužbama je istaknut i poseban zahtjev za odlaganje izvršenja obje odluke Vlade, čime bi se po sili zakona naložilo suspendovanje daljih postupanja vlasti, a kojima bi se eventualno legalizovalo stanje na terenu, što je ozbiljan izvor pravne nesigurnosti. Nadamo se uvažavanju tog zahtjeva, jer bi odluka nadležnog suda svakako bila cjelishodna i sa zaključcima Skupštine grada Prijedora usvojenih na posebnoj sjednici, a kojim se primarno zahtjeva privremena obustava svih radnji koji se tiču oba projekta - izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu, saopćeno je iz Centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.