open-navfaktor-logo
search
Priznanje za heroinu
Podnijeta inicijativa za dodjelu Povelje Tuzlanskog kantona Fati Orlović
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Šekib Umihanić i Midhat Čaušević podnijeli su zastupničku inicijativu da se na osnovu Zakona o javnim priznanjima Fati Orlović dodijeli Povelja Tuzlanskog kantona.
21.06.2021. u 11:46
get url
text

Kako je obrazloženo, Povelja bi bila dodijeljena za poseban doprinos i postignute rezultate u zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama, ustavom i zakonima.

- Pravna borba Fate Orlović nije vezana samo za njenu imovinu, nego općenito za primjenu principa vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. Ona je također i primjer mirnog rješavanja diskriminacije i nepravde koje su karakteristike za postkonfliktna društva – izjavio je za Fenu podnositelj inicijative Midhat Čaušević.

Ako zastupnici podrže inicijativu na sjednici Skupštine TK u srijedu, Fata Orlović bi postala treća osoba kojoj je dodijeljena Povelja Tuzlanskog kantona. Ranije su ovu Povelju dobile košarkašica Razija Mujanović i akademkinja dr. Mirsada Hukić.

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca konačno je uklonjena bespravno sagrađena pravoslavna crkva u avliji nana Fate Orlović. Njena borba trajala je više od 20 godina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.