open-navfaktor-logo
search
Vladina izdvajanja
Podrška poljoprivrednicima u Bosansko-podrinjskom kantonu
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici razmatrajaći materijale iz Ministarstva za privredu, usvojila je niz odluka kojim je odobren novac ime podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u skladu sa Programom kantonalnih novčanih podsticaja za 2022. godinu.
12.08.2022. u 20:15
get url
text

Usvojena je odluka o isplati novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi "Proizvodnja u zatvorenom prostoru-plastenička proizvodnja" kojom je podržano osam poljoprivrednih proizvođača, koji su to pravo ostvarili u skladu sa programom i za te namjene izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 4.208,00 KM.

Kada je riječ o pravnim licima koji se bave plasteničkom proizvodnjom podržano je pet poljoprivrednih proizvođača, odnosno obrtnika u poljoprivredi s područja BPK za čije podsticaje je izdvojeno 11.694,00 KM.

Donošenjem odluke o isplati novčanih podsticaja za proizvodnju markatilnog krompira, podržano je šest fizičkih lica koja se bave ovom vrstom proizvodnje za što je izdvojeno 2.100,00KM a podržano je i pet registovanih poljoprivrednih proizvođača, odnosno koji su registrovani kao SPP,SPO,ZZ i D.O.O sa iznosom od 2.700,00 KM.

Iz rezervnih sredstava podržano je i deset zahtjeva za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji sa iznosom od 13.100,00 KM.

Data je saglasnost i na Odluku o isplati novčanih podsticaja za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za period 01.01.30-06.2022.godine, te Odluku o isplati dugovanja po ovom osnovu za IV kvartal 2021. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada BPK Goražde primila je k znanju i u dalju skupštinsku proceduru uputila Informaciju o stanju poljoprivrede i ruralne infrastrukture na području BPK Goražde za 2021. godinu.

Kako se navodi u Informaciji, u ovom periodu, u skladu sa Programom kantonalnih novčanih podsticaja, iz budžeta ovog kantona blagovremeno su isplaćeni svi kantonalni novčani podsticaji u oblasti poljoprivrede, ali ono što se navodi kao nedostatak jeste izostanak programa nevladinih, kao i drugih projekata koji bi imali razvojnu komponentu u oblasti poljoprivrede i zapošljavanja te unaprieđenja poljoprivrede uopšte, što je umnogome uticalo na razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Kako bi se taj nedostatak nadomjestio, a uzimajući u obzir iskazane potrebe za povećanjem zasijanih površina zbog trenutne situacije sa svakodnevnim povećanjem cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podržala je Program o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava za kantonalne novčane podsticaje u 2022.godini, gdje su na ovom ekonomskom kodu planirana finansijska sredstva u iznosu od 350.000 KM, kako bi se omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da dobiju sredstva za sufinansiranje nabavke krupne stoke i jesenje sjetve.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.