open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Podžić, Brown i Nelson o postignućima na polju vojne suradnje BiH i SAD-a
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u utorak je u službenu posjetu primio vršioca dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja Sjedinjenih Američkih Država Stanleya Browna i američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona.
31.08.2021. u 17:21
get url
text

Razgovarano je o dosadašnjim postignućima na polju vojne saradnje BiH i SAD-a te mogućnostima proširenja te saradnje. Ministar Podžić je istaknuo da je Vlada SAD-a najveći i najpouzdaniji partner kad je u pitanju pomoć u opremanju Oružanih snaga BiH. Naglasio je finansijske izazove koji stoje pred MO i OSBiH činjenicom što ovogodišnji budžet još nije izglasan.

Pomenuo je i složene političke okolnosti koje često predstavljaju prepreku daljoj modernizaciji OSBiH. Ambasador Nelson je konstatirao da se primijete značajni rezultati koje OSBiH ostvaruju na polju pomoći građanima i civilnim institucijama u slučaju različitih prirodnih nepogoda te mirovnim misijama.

Za Ministarstvo obrane BiH je konstatirao da svojom organizacijom i aktivnostima može biti paradigma i primjer ostalim ministarstvima na državnom nivou u BiH, posebno kad je u pitanju put BiH ka NATO-u.

Na svom položaju vršioca dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD Stanley Brown, inače, nadgleda američki program uništenja konvencionalnog naoružanja, zatim aktivnosti američkog State Departmenta u izgradnji kapaciteta za mirovne operacije u inozemstvu te s tim povezane napore na polju sigurnosne saradnje.

Brown je izrazio uvjerenje da će dalji napori na modernizaciji OSBiH uz pomoć SAD-a biti uspješni i na korist svih građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenica šefa Misije SAD u BiH Deborah Mennuti, vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Micheal Tarquinto i ostali suradnici, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.