open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Hrvatskoj
Podžić-Grant: Unapređenje saradnje u oblasti odbrane SAD-a i BiH
Sastanak delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine sa direktoricom Agencije za odbrameno-sigurnosnu saradnju Ministarstva odbrane SAD-a Heidi H. Grant održan je danas, u okviru Jadransko-vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije koja se održava u Republici Hrvatskoj. 
30.09.2021. u 16:00
get url
text

U ime Ministarstva odbrane BiH u razgovoru su učestvovali ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Razgovaralo se o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između SAD i BiH, koja formalno traje od sredine devedesetih - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Podžić je potcrtao saradnju koja se realizira kroz više mehanizama i tako doprinosi postizanju NATO interoperabilnosti kroz izgradnju operativnih sposobnost i implementaciju programa modernizacije OS BiH.

Zahvalio se na donaciji SAD-a za 86 visokomobilnih višenamjenskih vozila Humvee (HMMWV) i pohvalio zajednički investicijski poduhvat dvaju ministarstava za predstojeću nabavku četiri helikoptera Bell Huey II, uz nadu da će se nastaviti sa modernizacijom helikopterske flote Oružanih snaga BiH, s ciljem veće mobilnosti i pune NATO interoperabilnosti.

Direktorica Grant je istaknula zadovoljstvo zbog produktivnih odnosa ova dva ministarstva, te navela kako ostvareni rezultati najbolje osnažuju argumentaciju o potrebi i mogućnostima za proširenje uspostavljenih instrumenata saradnje.

Također je naglasila potpunu podršku Bosni i Hercegovini na NATO putu i zahvalila se na svemu što MO BiH radi kada su u pitanju međunarodne operacije podrške miru u kojima OS BiH učestvuju, ali i doprinos operacijama deminiranja i pomoći civilnim vlastima u BiH u reagiranju na prirodne i ljudskim djelovanjem izazvane katastrofe i nesreće.

U saopćenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države izrazile punu podršku MO i OS BiH u daljnjoj modernizaciji zračne i kopnene mobilnosti, ali i pokazali punu spremnost za proširenje veoma uspješne saradnje i na druge projekte koje imaju za cilj podizanje stepena interoperabilnost i ukupnih sposobnosti OS BiH.

Ministar Podžić je uputio poziv Heidi Grant da posjeti Sarajevo i MO BiH, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Također, na marginama ove izložbe i konferencije, delegacija MO BiH je održala radni sastanak sa Bell Company, sa kojom MO BiH ima sklopljen ugovor o isporuci novih Huey II helikoptera, kroz plan modernizacije Oružanih snaga BiH - navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.