open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Podžić: Radi se na knjiženju na BiH banjalučke kasarne Kozara i aerodroma
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je danas da se radi na knjiženju na državu banjalučke kasarne Kozara i aerodroma Mahovljani u Laktašima, koji su proglašeni za perspektivne lokacije Oružanih snaga BiH.
27.05.2020. u 13:48
get url
text

- Još nisu uknjiženi na BiH kako je planirano i u toku su određene pravne procedure - rekao je Podžić novinarima u Banjoj Luci i dodao da u vezi s nekim lokacijama postoje politički, a s drugim tehnički problemi.

Potvrdio je da nema rokova za taj posao.

- U Programu reformi, koji je upućen u Brisel, navedeno je da je to jedna od kontinuiranih aktivnosti, što stoji i u planu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH - rekao je Podžić.

Navodi i da je dosta toga urađeno po pitanju realizacije tog programa, ali posljednjih mjeseci reforme je usporila pandemija koronavirusa.

- Imamo 63 aktivnosti i tim Ministarstva odbrane, predvođen Mijom Krešićem, zamjenikom ministra odbrane, ovih dana aktivno radi. Za sedam dana bit će podnesen izvještaj o urađenom i kako ubrzati određene aktivnosti - rekao je Podžić i dodao da se određene stvari dogovaraju i s NATO štabom, koji opet do jeseni ima "zamrznute“ aktivnosti.

Na vojnoj lokaciji, u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci, danas je otvorena prva od četiri ambulante u Bosni i Hercegovini, čije je renoviranje finansirala Velika Britanija.

- Nakon ulaganja više od pola miliona KM, objekti u Banjoj Luci te  Rajlovcu, Tuzli i Čapljini mogu da odgovore dobro obučenim, opremljenim i sposobnim Oružaninim snagama i bit će ključni za odgovor vojnih snaga i civilnog sektora u borbi protiv Covida-19 – rekao je britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Ukazao je da je ovo zajednički projekt Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane, te NATO štaba u Sarajevu i izvođača radova.

Ministar Podžić je rekao da se mora razvijati sanitetska služba u Oružanim snagama BiH, a da je to neophodno pokazala je i novonastala pandemija virusa korona. Najavio je da će preostale tri ambulante uskoro biti otvorene te da će biti zaposlene mlade osobe za završenim fakuletima u oblasti zdravstvene zaštite. On je rekao da se nada da će u budućnosti ova sanitetska služba biti razvijana kako bi bila u mogućnosti da usluge pruži ne samo pripadnicima Oružanih snaga, već i drugim građanima u BiH, kao i u okviru mirovnih misija u svijetu.

Pozvao je srednjoškolce završnih razreda da se prijave na konkurs Oružanih snaga BiH za prijem 600 mladih vojnika.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general pukovnik Senad Mašović je istakao da su se od 2005. suočavali s problemom kada je u pitanju adekvatna medicinska zaštita, odnosno briga o zdravlju i životu  pripadnika OS tokom redovnih zadataka i mirovnih misija.

Komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards pozdravio je zajedničke napore Ambasade Velike Britanije u BiH, Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, kao i NATO štaba u Sarajevu, koji su doprinjeli ne samo da se otvori ambulanta u Banjoj Luci, već, kako je dodao, i kroz određene projekte ulažu u ono što je najvrednije, ljudske živote.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.