open-navfaktor-logo
search
Tajna veza
Pokret za državu bori se za delegata u Domu naroda BiH: NS i Arnaut rade za SDS, a protiv partnerskog SDP-a
Šta i kako treba da radi Pokret za državu u Narodnoj skupštini RS-a, na kojim principima da djeluje, za koga da glasa, a za koga ne, od okončanja Općih izbora pa do danas, nastoji u svakom svom medijskom istupu i putem društvenih mreža narediti Damir Arnaut, federalni zastupnik Naše stranke. 
17.11.2022. u 14:05
get url
text

VEZANI TEKST - Salkić dao ponudu opoziciji u RS-u kako zaustaviti Dodika: Mijatović kandidat za delegata Doma naroda BiH

Iste one Naše stranke koja nije željela biti dio probosanskog tima u kojem je deset stranaka izašlo na izbore u RS-u, osvojilo pet mandata u NSRS-u i jedan u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. 

Nevjerovatno je sa kojim se žarom Arnaut bavi izborom delegata iz NSRS-a u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, uporno namećući u javnosti mantru kako će Pokret za državu, a ne SDS, PDP i Nebojša Vukanović biti krivci u slučaju da SNSD u Domu naroda bude imao četiri od pet delegata. Ovaj našestrankaš svim silama se trudi da ne prođe kandidat SDP-a, a da u Dom naroda BiH pored SNSD-ova tri uđu dva, i to SDS-a i PDP-a. 

- Čudna je to veza Naše stranke i SDS-a pa im više odgovara da delegat u Domu naroda BiH bude recimo iz SDS-a, a ne SDP-ov Vojin Mijatović iz Pokreta za državu. Znamo mi o čemu Arnaut govori, ali ne zna on o čemu mi govorimo. On želi SDS-ovog delegata i njemu je normalno da mi za njih glasamo. Mi hoćemo našeg delegata i da za njega glasaju članovi opozicije jer mislimo da bi i to trebalo biti normalno. Očito da je njima normalno da mi za njih glasamo, a smatraju izdajom srpske časti ako glasaju za Srbina iz SDP-a. Čudno ponašanje Naše stranke, članice takozvane "Osmorke". Oni su u ovom slučaju direktno, javno i transparentno protiv SDP-a i njihovog kandidata, a sa SDP-om su dio "Osmorke" i žele da formiraju vlast na nivou države. Očito ima neka tajna veza Naše stranke i SDS-a, nama nepoznata - kaže zastupnik Pokreta za državu Ramiz Salkić. 

A ta tajna i čudna veza, i Arnautov presing te stvaranje u javnosti utiska kako će Pokret za državu "izdati državu BiH" i omogućiti Miloradu Dodiku da blokira Dom naroda BiH, davanjem četvrtog delegata, rezultat je predizbornih pregovora o postizbornim koalicijima koje su u ime Naše stranke vodili Damir Arnaut i Predrag Kojović, a sa druge strane sagovornici im bili SDS i PDP, odnosno Mirko Šarović i Branislav Borenović. 

VEZANI TEKST - Mijatović poručio opoziciji u RS-u: Spremni smo glasati za vašeg kandidata za Dom naroda BiH ako potpišete pet rečenica

I dalje NS, kao partnere u vlasti na nivou države vide SDS, PDP i Nebojšu Vukanovića koji u Zastupničkom domu Parlamenta BiH imaju pet zastupnika što je dovoljno za potrebnu entitetsku većinu prilikom glasanja u ovom domu. Također, donedavni predsjednik SDS-a Mirko Šarović i dalje sebe vidi u novom sazivu Vijeća ministara BiH, što je dogovoreno u junu ove godine. 

Nakon godinu dana sastanaka i pregovora, sarajevska "Trojka", SDS i PDP dogovorili su postizbornu platformu, na temelju koje će djelovati nakon Općih izbora 2. oktobra. Pet stranaka, potpuno različito ideološki orijentisanih i sa različitim stranačkim programima, dogovorilo se da će pitanja oko kojih se ne mogu složiti (NATO, genocid, ratni zločini, državna imovina, Rusija) ostaviti na strani, a da će na svim drugim sarađivati. 

To što je NS preko glasnogovornika Damira Arnauta najaktivnija u priči o izboru delegata u Dom naroda BiH, samo je potvrda ove predizborne platforme, kojoj je cilj izbacivanje iz vlasti SNSD-a, ali "preko leđa" i na štetu Pokreta za državu. Potvrda tome je i izjava predsjednika NS Edina Forte koji je prije nekoliko dana poručio kako je mala vjerovatnoća da će ići sa SNSD-om.

- Bilo bi jako bitno da SNSD ne dobije četvrtog delegata u Domu naroda. Ako dobije, to će jako oslabiti poziciju opozicije da može efektivno učestvovati u Vijeću ministara - rekao je Forto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.