open-navfaktor-logo
search
Uredba Vlade FBiH
Policajci kantonalnih MUP-ova traže isplatu jednokratne pomoći: Ne živimo od ljubavi, sve je enormno skupo
Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od poslodavca u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, ali i Odluku da će svi oni koji primaju plaću iz budžeta Federacije BiH dobiti novčanu pomoć zasad u iznosu od 1.260 KM, s tim da se u narednih šest mjeseci očekuje i ostatak, provjerili smo šta je sa policijskim službenicima koji rade u kantonalnim MUP-ovima.
23.12.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšićeva vlada nastavila praksu Novalićeve: Poslodavci mogu pomoći radnicima sa 2.520 KM

- Mi ćemo uputiti dopis sa prijedlogom da sve vlade isplate tu jednokratnu pomoć na način kako je to uredbom uradila Vlada FBiH za radnike na nivou Federacije – naveo je za Faktor predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Mirza Hadžiabdić.

Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, kaže kako je jučer ujutro otpremio akt ka Vladi KS.

- Tražili smo da uvrste uposlenike Uprave i policije MUP-a KS u ovu vrstu priče s obzirom na to da je upravo Vlada FBiH donijela uredbu da se na federalnom nivou poslodavci mogu dogovoriti sa svojim radnicima te im izvršiti isplatu pomoći – naveo je on te dodao:

- Nismo u zahtjevu puno obrazlagali. Pozvali smo se na Uredbu Vlade FBiH u kojoj je sve detaljno pojašnjeno.

Kaže kako je Vlada FBiH imala sluha te pojasnio kakav bi značaj za njih imala ova novčana pomoć.

- Ona bi neizmjerno značila svakom uposleniku s obzirom na to da ne žive od ljubavi nego od rada i plaće. Također, potrošačka korpa je enormno skupa, ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem. Čovjek želi da se osjeća dostojnim življenja jednog normalnog čovjeka u demokratskom društvu, da ne mora prositi sa strane – zaključuje Ćatić.

Dragan Škulj, predsjednik Samostalnog sindikata policije i uposlenika MUP-a SBK i Saveza sindikata FBiH, kaže kako će i oni svakako tražiti isplatu jednokratne pomoći.

- U pregovorima smo s Vladom oko osnovice, nije donesena još federalna osnovica pa ne možemo izvršiti poređenje i usklađivanje. Svakako da ćemo tražiti, a mislim da ima sredstava u budžetu, da se ide sa isplatom tih jednokratnih pomoći za uposlenike MUP-a SBK. Isto tako kao predsjednik Saveza sindikata FBiH da se u svim kantonima na području Federacije izvrši isplata – naveo je on.

Dodaje kako bi isplata ove pomoći značila svim uposlenicima s obzirom na to da su enormno porasli troškovi života.

Kaže kako imaju informacije da se u određenim kantonima već namjerava isplatiti ova pomoć.

VEZANI TEKST - Odluka Vlade FBiH: Oko 7.000 zaposlenih u federalnim institucijama dobit će po 2.520 KM

- Bili bi zadovoljni ukoliko bi došlo do isplate sredstava na području cijele Federacije – kaže on.

Predsjednik Sindikata policije USK Mirsad Mahmutović navodi kako su oni prije tri dana uputili Vladi i resornom ministru zahtjev za isplatu te pomoći koja je predviđena Uredbom Vlade FBiH.

- Danas smo imali i sjednicu Koordinacije sindikata korisnika budžeta USK. Također, na toj sjednici smo donijeli jedan zajednički akt kojim ćemo zajednički tražiti isplatu te pomoći – kazao je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.