open-navfaktor-logo
search
Ko je u opasnosti
Policajci nose oružje, a nemaju sistematske preglede: "Imali smo nekoliko slučajeva samoubistava"
"Zahvaljujući" državi, oko 3.000 policijskih službenika zaposlenih u SIPA-i, Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, koji nose oružje, nemaju niti su ikada imali sistematske preglede, što može biti i vrlo opasno.
21.03.2021. u 19:24
get url
text

Na ovo je ukazao Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Naglasio je da je to što nema sistematskih pregleda opasno, te da vjerovatno među policijskim službenicima ima ljudi koji možda ne bi smjeli nositi oružje.

- Vjerovatno vremenom i živci popuste. Imali smo nekoliko slučajeva samoubistava. Znate i za slučaj da je policajac ubio svoju djevojku pa sebe. Ono što je također problem je što nije definisano ni gdje premjestiti ljude koji se proglase nesposobnim za obavljanje policijske dužnosti. Neki policijski službenici su dobili rješenje da ne mogu nositi oružje kroz neke druge preglede, a šta s njima – kazao je Kahrimanović.

VEZANI TEKST - Pripadnici tri policijske agencije i službenici protestovali pred Vijećem ministara: Uputili zahtjeve, dali rokove

Porazno je da je sindikat bio taj koji je od ove godine omogućio članovima da, po želji, sami uplaćuju sistematske preglede, svjesni njihove važnosti. Od države nemaju ništa.

Kahrimanović je istakao da su dosad dva puta donošeni nacrti zakona koji bi riješili i ovo pitanje, ali nikada nisu prošli proceduru do kraja.

Sindikat koji okuplja tri policijske agencije na nivou BiH predložio je nedavno Vijeću ministara BiH tekst i trećeg zakona o policijskim službenicima, a čije je usvajanje jedan od pet zahtjeva istaknutih na protestu policijskih službenika.

- Dali smo prijedlog da se svake tri godine obavlja sistematski, da ne opteretimo budžet ako im je to važno – dodao je Kahrimanović.

Zapanjujuće je da ni na kantonalnom nivou policajci već neko vrijeme nemaju sistematske preglede. Prema informacijama koje smo dobili iz sarajevske policije, nekoliko godina nije bilo ovih pregleda jer nisu bili osigurani novci, ali ipak postoji mogućnost vanrednog ljekarskog pregleda.

Almir Salkičević, predsjednik Upravnog odbora Saveza sindikata policije i zaposlenih u sedam MUP-ova u FBiH, rekao nam je da može garantovati da u Zeničko-dobojskom kantonu, iz kojeg dolazi, nema sistematskih pregleda policajaca. Vjeruje da ih i u drugim kantonima nekad bude, nekad ne bude.

- Kada na sindikatu to potegnem, postavlja se pitanje koliko ih ima godinu-dvije do penzije, a koliko bi ih prošlo pregled. Ako ne prođe, gubi to ovlaštenje, gubi status policijskog službenika i povoljnije penzionisanje. Ali kao profesionalac kažem da sistematski pregledi, od psiho testa pa nadalje, moraju postojati pa ko je sposoban, sposoban je. Ova generacija je ratna i dosta toga je izgubila. Čim ova generacija ispuni uvjete za penziju, tražit ću sistematske preglede. Nove generacije ih moraju imati – rekao je Salkičević.

Doktorica Nurka Pranjić, predsjednica Udruženja stručnjaka medicine rada u FBiH, naglasila je da je su bitne procjene rizika i to za svako pojedinačno mjesto jer nije isto biti policajac u sudu ili na nekom drugom mjestu. Napomenula je da je prošle godine usvojen Zakon o zaštiti na radu koji je precizirao procjenu rizika, dok je Zakon o zdravstvenoj zaštiti uredio standarde. Ali, dodala je, za procjenu rizika trebaju posebni stručnjaci.

- Ovdje se ne može raditi običan sistematski pregled. Oni nose oružje i u riziku su i za svoje i za tuđe živote – dodala je Pranjić.

Istakla je da je opasno nemati tu vrstu pregleda.

- Oni su izloženi nasilju i skloni su nasilju. Izloženi su stresnim situacijama. Mogu imati mentalni problem koji može njih i druge dovesti u opasnost – istakla je Pranjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.