open-navfaktor-logo
search
Škola u Cazinu
Policija ispituje slučaj vršnjačkog nasilja: "Ipak su to djeca, pomoć je potrebna i jednoj i drugoj strani"
"II srednja škola" u Cazinu, koju pogađaju učenici sa snimka koji je posljedjih dana kružio društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako jedan učenik maltretira drugog koji sjedi u klupi, bacajući mi stvari i gurajući mu stol, odlučit će o disciplinskoj mjeri za nasilnike, a u cijeli slučaj uključila se i policija.
01.12.2020. u 19:46
get url
text

Kako nam je potvrdio direktor škole Haris Ćoralić, u slučaj su uključene sve relevantne institucije, od Centra za socijalni rad, do policije i Tužilaštva.

- Škola, na osnovu protokola, zakona i pravila škole, ima komisiju koja utvrđuje disciplinsku odgovornost učenika koje se dijele na lakše i teže. Ovaj vid je teži, pa ćemo vidjeti. Mora se uzeti cijela situacija u obzir. To su su socijalno zapuštene porodice i radi se o maloljetnim učenicima, tako da tu moramo biti obazrivi. Ono što je najbitnije je da se situacija smirila, da su porodice kontaktirale jedni druge. To naravno ne isključuje da škola treba poduzeti svoje mjere, tako će i biti – kazao je Ćoralić.

Cyber nasilje

Dodao je da su učenicima najviše štete nanijele netačne informacije koje su plasirane u medijima da se radi odjeci sa poteškoćama u razvoju.

- To je apsolutno netačno. Da je nas neko nazvao, kao ustanovu, i pitao ko su ti učenici i o čemu se radi, ništa od toga ne bi bilo. Sada su samo naštetili toj žrtvi i porodici, te je veća šteta ovako nastala. Najbitnije za istaći je da među djecom nije bilo nikakvih fizičkih obračuna ni prije ni nakon što je nastao taj snimak. To je jednostavno bio taj momenat. Učenici su prvi razred. Zbog svih ovih epidemioloških mjera, ni pedagog ni razrednik nije stigao još fizički ni psihički upoznati tu djecu, jer jednu sedmicu idu u školu, drugu ne idu, imamo grupe i tako dalje – istakao je Ćoralić.

Objasnio je da je snimak nastao na velikom odmoru zbog neke banalne stvari, te da su ga djeca kasnije dijelila u svojoj grupi koju su napravili, te da je ovo jedan vid cyber nasilja.

- Kada smo se na svojoj stranici oglašavali povodom snimka, zamolili smo da se suzdržimo neprimjernenih komentara, posebno onih koji potiču daljnje nasilje. Sada se ta djeca suočavaju sa prijetnjama. Ipak su to maloljetnici, bez obzira na sve. Do snimka smo došli isto kao mediji, ni roditelji to čak nisu znali. Nama niko to nije prijavio, ni razredniku, ni pedagogu. To su maloljetnici, njima je iz "ponosa" nekad nešto objaviti, iako ne znaju da je na štetu. Svi oni koriste internet i imaju Facebook profile – dodao je.

Ćoralić je naglasio da je sada najbitnije da se, onako kako to i protokol o postupanju u slučaju nasilja definiše, djeci pruži stučna pomoć.

- Ipak su to djeca, pomoć je potrebna i jednoj i drugoj strani. Škola će djelovati, mi moramo poštovati propise, ne može ulica određivati kako će se sankcionisati. Ljudi pozivaju na nasilje. Djeca koja su to počinila sada ne mogu dolaziti u školi, zato što im neko prijeti. Moramo paziti na to, ipak su to djeca – istakao je.

Prema riječima Ale Šiljdedića, policiju je o cijelom slučaju obavijestio direktor škole, te su po prijavi izašli na mjesto događanja, a o svim saznanjima do kojih su došli i prikupili, bit će obaviješteno Tužilaštvo USK, koje će donijeti konačnu odluku o ovom slučaju.

- Direktor je imao podatak da se to objavilo na internetu i prepoznao je da se radi o njihovim učenicima. Radi se o učenicima "II srednje škole" u Cazinu, dječacima starosti 15 i 16 godina. Djeca su međusobno dijelila tu snimku. Policija i Tužilaštvo kada istražuju, to dobije jednu drugu konotaciju, pa i za onog nasilnika, ako je nasilnik, kao i za samu žrtvu – kazao je Šiljdedić.

Manje slučajeva vršnjačkog nasilja

Naš sagovornik je dodao da se sada čeka kako će Tužilaštvo plasirati ovo djelo, ali da, po svemu sudeći, nema elemenata krivičnog djela.

- Da bi došlo do vršnjačkog nasilja, to mora biti u nekom kontinuitetu, imati određene posljedice po žrtvu i mora biti fizičkog kontakta. U ovom slučaju to je bio izolovani incident, odnosno nije bilo nikakvog nasilja ni prije, niti poslije snimka, kao ni fizičkog kontakta. Ove godine, inače, imamo smanjenje broja slučaja vršnjačkog nasilja. To je i razumljivo, s obzirom na to da se dosta nastave održavalo online i djeca nisu bila fizički prisutna u školi – naglasio je.

Šiljededić je naveo i to kako se u posljednjih nekoliko godina među djecom pojavljuje novi problem.

- To je cyberbulling, odnosno na neki način maltretiranje i vrijeđanje putem interneta i društvenih mreža. To je malo problematično i nama za otkrivati, ali se pojavljuje i nova je karakteristika vršnjačkog nasilja. Većina djece sada imaju profile na Facebooku i Instagramu, tako da vjerujem da ćemo u budućnosti malo više govoriti o tom problemu – zaključio je Šiljdedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.