open-navfaktor-logo
search
Agresivna kampanja
Politički poeni na životima građana: Zvanični podaci o smrtnosti demantuju medijske spinove
Uporedo sa trećim talasom pandemije koronavirusa, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo, a naročito oni na KCUS-u, bore se i sa političkim zloupotrebama aktuelne epidemiološke situacije i pritiscima politike posredstvom pripadajućih im medija.
03.04.2021. u 18:24
get url
text

Agresivna medijska kampanja, kojom se epidemiološka situacija i njene posljedice nastoje iskoristiti za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva, ovih dana dostiže svoj vrhunac, a krunisana je objavljivanjem tri nepotpisane stranice u određenim medijima predstavljene kao "dramatično pismo ljekara s KCUS-a".

U tom se pismu, objavljenom u medijima pod kontrolom SBB-a, odgovornost za "visoku smrtnost na KCUS-u" pripisuje upravi te zdravstvene ustanove i respiratorima koje je Federalna uprava civilne zaštite kupila posredstvom kompanije "Zlatna malina".

Čak i ako zanemarimo upitnost autentičnosti pisma i neupitnu zlonamjernost političkih nalogodavaca medijske harange, teze o nadprosječnoj smrtnosti u aktuelnim epidemiološkim okolnostima kao posljedici djelovanja uprave KCUS-a i kineskih respiratora gube na smislu ukoliko uporedimo tu smrtnost u odnosu na ostatak BiH.

Na KCUS-u su, podsjetit ćemo, smješteni najteže oboljeli od Covida-19, među kojima su i oni koji su zbog teže kliničke slike na KCUS prebačeni iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Uprkos takvoj praksi, stopa smrtnosti na KCUS-u i općenito u Kantonu Sarajevo je mnogo niža u odnosu na ostatak Federacije, a naročito u odnosu ne entitet RS. Naime, u Federaciji BiH je do sada registrovano 115.083 zaraženih koronavirusom, a 3.839 osoba je preminulo, što znači da je od posljedica ovog virusa preminula jedna od 30 zaraženih osoba.

S druge strane, u Kantonu Sarajevo je registrovano 42.497 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 969 osoba. Dakle, u Kantonu Sarajevo je život izgubila jedna od 44 zaražene osobe, što je mnogo bolji prosjek u odnosu na ostatak Federacije, upravo zahvaljujući KCUS-u kao ustanovi koja liječi najteže pacijente.

U entitetu RS je do sada potvrđeno 54.958 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 2.746 osoba, što znači da u tom bh. entitetu život izgubi jedna od 20 zaraženih osoba. Kako je smrtnost u entitetu RS gotovo 2,5 puta veća u odnosu na Kanton Sarajevo, a zdravstveni sektor im ne vodi menadžment KCUS-a i nemaju respiratore nabavljene preko "Srebrene maline", SBB-ovi stranački bilteni se nisu trudili pojasniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.