open-navfaktor-logo
search
Nezvanične informacije
Poništavaju se konkursi za čelnike policijskih agencija, kandidat za direktora OSA-e Erduan Kafedžić?
Na nedavno održanom sastanku u Mostaru predstavnici "Osmorke" sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a što je podržao i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, dogovorili su da svi konkursi za direktore i zamjenike direktora državnih policijskih agencija budu poništeni, a da se raspišu novi, nezvanično saznaje Faktor.
20.12.2022. u 14:26
get url
text

Dogovoreno je također da se to obavi odmah po konstituisanju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, samo se traži zakonski osnov za ovaj potez.

VEZANI TEKST - Imenovanja čelnika policijskih agencija mjesecima u Vijeću ministara: Kada će biti na dnevnom redu?

Tema koju su razmatrali "Osmorka", HDZ i SNSD bilo je i imenovanje čelnih ljudi Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 

Kako nezvanično Faktor saznaje, najozbiljniji i jedini kandidat za poziciju direktora je Erduan Kafedžić, aktuelni direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Kafedžić je pored podrške "Osmorke" dobio i podršku Američke ambasade, a prije 15 dana boravio je i u posjeti Washingtonu gdje se sastao i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, upravo iz to razloga. Umjesto Trifka Buhe, najvjerovatnije novi zamjenik direktora bit će kadar SNSD-a Risto Zarić. Pozicija glavnog inspektora pripada kadru iz hrvatskog naroda i to je Damir Bevanda. Da li će i ostati, ovisi od Dragana Čovića. 

Kada je riječ o policijskim agencijama DKPT, SIPA i Granična policija BiH, podsjetimo, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prije pet mjeseci utvrdio rang-liste kandidata za čelnike državnih policijskih agencija, ali su imenovanja stopirana upravo u Vijeću ministara. 

Na listi uspješnih kandidata za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine su Mirsad Đelilović i potom Ensad Korman, za dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine na listi su Goran Amidžić, Đuro Knežević, Dragan Kulić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak. Na listi uspješnih kandidata za direktora Granične policije BiH su Robert Perić i Mirko Kuprešaković, a za zamjenika direktora Granične policije BiH su Fahrudin Halač i Amra Aljić. Na listi uspješnih kandidata za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su Zoran Galić i kao drugi Vladimir Popović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.