open-navfaktor-logo
search
Treći sastanak
Ponovo se sastala OHR-ova "super tajna" grupa eksperata za državnu imovinu, razgovarali o šumama
U Sarajevu je jučer u prostorijama Ambasade Savezne Republike Njemačke održan treći konsultativni sastanak eksperata za pitanje državne imovine, saopćio je danas OHR.
16.05.2023. u 14:46
get url
text

Kako navode iz OHR-a, tokom ovog sastanka, Radna grupa je razgovarala o različitim mogućnostima reguliranja šuma u okviru sveobuhvatnog rješenja za pitanje državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a ni danas nisu saopćili ko su eksperti koji čine ovu radnu grupu.

- Eksperti su razgovarali i izvršili procjenu tehničkih i pravnih aspekata vlasništva i korištenja šumskih dobara u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, kao i pitanja upravljanja i zaštite šumskih dobara. Radna grupa, koju je formirao OHR uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, ima za cilj da osigura stručna mišljenja i informacije kako bi se Parlamentarnoj skupštini BiH pružila pomoć u rješavanju pitanja državne imovine. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2. To je dugogodišnja obaveza vlasti BiH - naveli su iz OHR-a. 

Podsjetimo, OHR je 24. aprila obavijestio javnost da je osnovana Radna grupa eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini.

Faktor je tada zatražio od OHR-a imena članova ove radne grupe, ali je 28. aprila rečeno da će "u narednih nekoliko dana biti objavljena na zvaničnoj web stranici". 

Gotovo mjesec od tada imena OHR-ovih eksperata za državnu imovinu za javnost su i dalje tajna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.