open-navfaktor-logo
search
Varnice u Parlamentu
Ponovo se svađali Lovrinović i Helez pa im oduzeta riječ: Pričate gluposti, ovo je za krivičnu prijavu
Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, predložio je na današnjoj sjednici da Zastupnički dom usvoji inicijativu kojom se 23. august proglašava danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. 
30.08.2022. u 18:52
get url
text

Pozvao se na Deklaraciju Evropskog parlamenta iz 2008. godine, ako i na Rezoluciju Evropskog parlamenta iz 2009. godine.

Ovo je peti put da je Lovrinović tražio uvrštavanje ovakve tačke na dnevni red i ponovo je danas to odbijeno s obzirom na to da su 22 zastupnika bila protiv, devet suzdržano, a samo šest za. 

VEZANI TEKST - Zapelo zbog komunizma: Parlament BiH ne želi osuditi totalitarne režime i odati počast žrtvama

- Ne znam šta to košta zemlju koja teži ka članstvu u EU. Kolegama to nije prihvatljivo, a jeste im prihvatljiva besmislena tačka o Blajburgu koju ćete imati kasnije. To je znak da nismo sazreli i ne poštujemo odluke Evropskog parlamenta i onoga čemu težimo - kazao je Lovrinović.

Ovaj njegov prijedlog prokomentirao je Zukan Helez, zastupnik SDP-a, kazavši da bi podržao Lovrinovićevu inicijativu ako misle na isto. 

- Pridružujem se osudi totalitarnih režima nakon rata 1992-1995. Ako se to odnosi na tri etnonacionalna totalitarna režima u BiH. Najveći totalitarizam je tamo gdje vlada HDZ. Srbin, Bošnjak, ne može dobiti posao. Niko ne može dobiti posao ko nije član HDZ-a. To ima elemenata fašizma - dodao je Halez.

Oštro je reagirao Lovrinović.

- Ovo je sramota, uvreda, ovo je za krivičnu prijavu. Mi smo demokratska stranka koja je registrirana po svim zakonima ove države. On pripada stranci koja je kriva za stotine miliona žrtava, to su stavovi Evropskog parlamenta, ne HDZ-a. Ovo je čisti populizam i predizborna kampanja, ničim dokumentirano. Helez se štiti imunitetom. HDZ je jedna od rijetkih stranaka koja je pomogla da postanemo država. A vi tako govorite. Sram vas bilo - rekao je Lovrinović.

Helez mu je odgovorio da se nikada nije štitio imunitetom i da ništa nije rekao što nije tačno.

- Neka mi Lovrinović kaže koliko u javnim institucijama gdje vlada HDZ radi Srba, Bošnjaka, onih koji nisu članovi te stranke - dodao je Helez.

VEZANI TEKST - Žestok okršaj Lovrinovića i Heleza: Ovo ste vi nama, Zukane, i napravili agresijom na naša sela i naselja 1993.

Lovrinović mu je opet odgovorio da sve što iznosi iznosi bezveze, napamet i da priča gluposti.

- Ako je ovo fašistička, njegova je totalitarna čiji je sljedbenik - dodoa je Lovrinović.

Zbog ovakve rasprave, koja nije zaustavljena ni nakon upozorenja da se krši kodeks i poslovnik o radu, Nebojša Radmanović, predsjedavajući Zastupničkog doma, prekinuo je njihovu raspravu i nije im dozvolio da išta više kažu kada je u pitanju dnevni red. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.