open-navfaktor-logo
search
Stanišić i Simatović
Porodice žrtava nezadovoljne presudom: Krivica im je mnogo veća, ali je dokazano učešće Srbije
Porodice žrtava i žrtve nisu zadovoljni prvostepenom presudom Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franku Simatoviću, komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, koji su oduđeni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu.
30.06.2021. u 17:33
get url
text

Obojica su osuđeni za zločine počinjene u Bosanskom Šamcu, dok su oslobođeni krivice za sve druge zločine u općinama u BiH i Hrvatskoj.

Porodice kažu da je pravda ipak djelomično zadovoljena jer je dokazano učešće Srbije u agresiji na BiH.

Predstavnik Udruženja logoraša u Doboju Aljo Hasančević kaže da je djelimično zadovoljan presudom bivšim šefovima DB-a Srbije.

VEZANI TEKST - Hag: Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

- Mislim da je njihova krivica mnogo veća od onog što sam mogao čuti tokom izricanja presude. Oni su na ovaj način dijelom amnestirani za ubistva, premlaćivanja, progone i druge zločine koje su u Doboju počinili pripadnici Crvenih beretki pod komandom Radojice Božovića. Kao žrtva torture i očevidac zločina u Bosanskom Šamcu, koje su počinili pripadnici te jedinice DB-Srbije pod komandom Srećka Radovanovića Debelog i Slobodana Miljkovića Lugara, također smatram da je odgovornost njihovih rukovodilaca u Beogradu bila znatno veća - kazao je Hasančević, piše Detektor.ba.

Prema njegovim riječima, na ovaj način čini se da rukovodioci DB-a nisu planirali zločine u ovim mjestima, nego njihovi potčinjeni. Dodao je da je ovom presudom značajno smanjena njihova uloga u zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini kojim je rukovodila Srbija.

- Presudom je dokazano učešće Srbije u agresiji na BiH. Mislim da je međunarodna pravda djelimično zadovoljena - rekao je Hasančević.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, istakla je da je poruka da mladi uzmu u svoje ruke sve ovo što je do sad bilo.

- Ne možemo se vratiti (u prošlost) ali moramo graditi bolje sutra - kazala je Subašić.

- Mi nismo zadovoljni presudom na 12 godina ali smo zadovoljni da su odgovorni i da je Srbija odgovorna za zločine u BiH - naglasila je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žena Podrinja – Bratunac.

Kadefa Rizvanović, Udruženje Žene Podrinja – Bratunac, naglasila je da porodice nisu zadovoljne visinom kazne, ali da je ovom presudom dokazano da je Srbija učestvovala u agresiji tokom rata u BiH.

Vahida Delić, supruga ubijenog Juse Delića kojeg su ubili Škorpioni, kazala je da je grozno gledati najmilijeg kada ga ubijaju i muče.

- Nama naše žrtve nikad niko platiti ne može, niti odležati može (…) 12 godina nije ništa na osnovu života - istakla je te dodala da je bitno što je priznat zločin.

Amir Efendić, logoraš iz Zvornika, kazao je da je očekivao ovu presudu, ali je ipak izrazio veliko razočarenje visinom kazne. 

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, smatra da je kazna od po 12 godina Stanišiću i Simatoviću za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, minimum koji su očekivali i da se postupak i dalje nastavlja, piše Anadolija.

Stanišić i Simatović su osuđeni zbog pomaganja u ubistvima, deportaciji, prisilnom premještanju i progonu u Bosanskom Šamcu.

- Na po 12 godina osuđeni su i Stanišić i Simatović. To je minimum koji smo očekivali. Ono što je najbitnije jeste da su krivi za zločine na prostoru BiH, odnosno konkretno Bosanskog Šamca. Prema informacijama koje imamo iz Tužilaštva Haškog tribunala, oni će ići sa žalbom za druge tačke za koje su oslobođeni. Ovaj postupak se nastavlja i nadam se da će Tužilaštvo uspjeti dokazati njegovu punu odgovornost po svim tačkama optužnice - poručio je Tahirović.

Stanišić i Simatović su proglašeni krivim po tačkama jedan do pet optužnice te im je izrečena jedinstvena kazna od po 12 godina zatvora u koju će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Za detaljno obrazloženje morat će se sačekati objavljivanje kompletne presude.

U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik. Pretresno vijeće je također konstatovalo da da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te BiH.

VEZANI TEKST - "Skočili smo, a mrtvaci po nama": Svjedok iz "živog štita" u Doboju očekuje osudu Stanišića i Simatovića

Vijeće je konstatovalo da su Doboju civili zatvarani i ubijani. Navodi se da su 12. jula 1992. godine pripadnici srpskih snaga ubili 16 nesrpskih civila tako što su ih upotrijebili kao živi štit. Konstatuje se da je Arkanova Srpska dobrovoljačka garda ubila civile u Trnovi i Sasini, a paravojna grupa "Škorpioni" u Trnovu.

Međutim, Pretresno vijeće MMKS-a konstatovalo je da Tužilaštvo nije dokazalo da su Stanišić i Simatović doprinijeli ostvarivanju zajedničke zločinačke svrhe u dijelovima Hrvatske i BiH.

Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i naloćilo da se suđenje ponovi zbog nepravilnosti u postupku. Optužnica je ostala ista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.