open-navfaktor-logo
search
Vlada utvrdila
Porodiljama u TK ostaje naknada od 996 KM, pomoć za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta 1.500 KM
Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više djece u visini od 1.500 KM za šta je osigurano pola miliona KM.
25.01.2023. u 07:49
get url
text

- Pravo mogu ostvariti roditelji za treće i svako sljedeće dijete rođeno u 2023. godini. Odluke donose nadležni centri za socijalni rad - kaže Anto Iljkić, sekretar ministarstva za rod, socijalnu, politiku i povratak.

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine će subvencionirati troškove boravka djece u predškolskoj ustanovi. Odlukom je utvrđen iznos subvencioniranja, koji može iznositi najviše 130 KM za cjelodnevni boravak i do 90 KM za poludnevni boravak, izuzev za period obaveznog predškolskog odgoja i produženog boravka.

- To pravo smo uveli krajem prošle godine i nastavljamo ga realizirati i ove godine. Pravo mogu ostvariti djeca predškolskog uzrasta upisana u predškolsku ustanovu, a koja su iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, privremene novčane pomoći, djeca samohranih roditelja koji sami izdržavaju djecu i djeca sa smetnjama u razvoju, a da nisu korisnici sredstava za istu namjenu po drugom osnovu. Za ovu najmenu izdvojene su 84.000 KM - naveo je Iljkić.

Također, danas je utvrđena visina naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, koja iznosi dvije KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi.

- Korisnici mogu biti djeca iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe, odnosno djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja, samohrani roditelji, a isti ne ostvaruju prihode od kojih bi se izdržavali ili postoje drugi uzroci koji su doveli do toga da se nalaze u teškom stanju socijalne potrebe, a prema ocjeni nadležnog centra za socijalni rad - pojasnio je Iljkić.

Dodajmo i da će i tokom 2023. godine nezaposlene majke porodilje imati pravo na isplatu 996 KM tokom godine dana, a zaposlene majke porodilje koje imaju primanja manja od 996 KM tokom trajanja porodiljskog odsustva, dobit će razliku do spomenutog iznosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.