open-navfaktor-logo
search
Struka izračunala
Poslije Nove godine trebalo bi doći do pojeftinjenja gasa
Ukoliko od Nove godine ostane na snazi trenutna formula za izračunavanje cijene gasa, moglo bi doći do pojeftinjenja gasa u Bosni i Hercegovini u značajnom iznosu jer je došlo do pada cijene barela nafte i pada dolara u odnosu na konvertibilnu marku, predviđa stručnjak za gas Almir Bečarević.
05.12.2022. u 14:50
get url
text

S novom godinom slijedi i novi ugovor Energoinvesta i ruskog Gasproma i to je prilika da dobijemo povoljniju cijenu gasa, tvrdi Bečarević.

- Prema svim pokazateljima gas bi trebao pojeftiniti u januaru 2023. godine. Prvi razlog je pad cijena ruske nafte i pad kursa dolara prema konvertibilnoj marki. Za neko još značajnije smanjenje cijene gasa trebalo bi ući u kalkulaciju sa snabdjevačem Gaspromom i tako bi prva tri mjeseca 2023. godine korisnici mogli plaćati daleko manje račune jer trenutna cijena gasa i centralnog grijanja nikada nije bila veća i to građani teško mogu platiti - ističe Bečarević.

U posljednjih mjesec dana, pojašnjava Bečarević, cijene nafte sve su niže dok su cijene u proteklih devet mjeseci sa 120 pale na 85 dolara po barelu, a prema toj formuli se formira cijena za BiH. Druga stavka koja utječe na cijenu gasa je dolar koji je iznosio 2,2 marke, a sada je pao na 1,85 maraka i to pogoduje da se BiH smanji cijena gasa u prvom kvartalu 2023. godine.

- U slučaju da Gasprom promjeni cjenovnu formu i da cijena gasa bude vezana za berze, a ne za prosjek cijene nafte u proteklih devet mjeseci onda ne znam ko bi mogao platiti tu cijenu gasa - zaključuje Bečarević.

Podsjetimo, od cijena gasa ovisi i cijena centralnog grijanja u sarajevskim Toplanama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.