open-navfaktor-logo
search
Problemi
Poslovna zajednica u RS-u tvrdi: Palete drveta od 250 KM se skladište da bi se vani prodale za 250 eura
Unija poslodavaca RS-a zatražila je danas da se za 45 dana produži zabrana izvoza trupaca, peleta i ogrjevnog drveta dok se ne osiguraju potrebne količine drveta za domaću privredu i stanovništvo.
16.09.2022. u 13:07
get url
text

- U ovom trenutku, cijena palete cijepanog ogrjevnog drveta pripremljenog za njemačko i italijansko tržište na našem tržištu iznosi 250 KM, dok se na spomenutim stranim tržištima može prodati za 250 eura – istakli su iz Unije poslodavaca RS-a.

Objašnjavaju da pojedine kompanije na skladištu imaju ogromne količine cijepanog ogrjevnog drveta i žale se da im drvo propada, dok s druge strane Eko-toplane Banja Luka d.o.o, HI Destilacija a.d. Teslić i RS Silikon nemaju dovoljno sirovine da održe proizvodnju ili da osiguraju dovoljne količine drveta za grijnu sezonu.

Dodaju da pojedine javne ustanove, škole i stanovništvo nisu u mogućnosti da kupe ovaj sortiment, čime se ugrožava grijanje učenika i stanovništva u RS-u.

- Već duže vrijeme izvođači radova svoje usluge od JPŠ Šume RS-a a.d. Sokolac naplaćuju tako što od javnog preduzeća uzimaju drvo, a ne novac. Na takav način javno preduzeće je došlo u nezavidan položaj i praktično je ucijenjeno od pojedinih izvođača radova da se samo njima moraju isporučivati šumski drvni sortimenti - istaknuto je.

Dodaju da je sada cijena ogrjevnog drveta i peleta na tržištu Zapadne Evrope, a zbog energetske krize, dosegla izuzetno visoku cijenu.

- Iz tog razloga, ogromna je potražnja za ovim šumskim drvnim sortimentom. Uglavnom se ovaj sortiment nalazi na skladištu onih koji očekuju skidanje zabrane izvoza kako bi taj sortiment izvezli po enormno visokim cijenama, a stanovništvo, toplane i privredna društva koja godinama taj sortiment koriste kao osnovnu sirovinu, ostavili su bez potrebne sirovine, i teško da će i u budućnosti biti u prilici da se snabdiju - ocijenili su u UPRS.

Naglašavaju da će, u slučaju ukidanja zabrane izvoza, pelet i ogrjevno drvo dostići cijenu koja nije prihvatljiva za domaće stanovništvo, uz ocjenu da su šume prirodni resurs od društvenog interesa, i prioritet u njihovom korištenju treba da ima naše stanovništvo i prerađivačka industrija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.