open-navfaktor-logo
search
Ekshumirani prošle godine
Posmrtni ostaci žrtve genocida u Srebrenici pronađeni na području općine Ilijaš
Posmrtni ostaci jedne žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, 25 godina nakon zločina, pronađeni su na području općine Ilijaš, potvrdila je za Anadoliju Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
08.07.2021. u 14:10
get url
text

- Pokazala je ovo DNK analiza posmrtnih ostataka koji su prošle godine ekshumirani na lokalitetu Borak, općina Ilijaš - istakla je Fazlić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, ova žrtva je sa grupom od oko 75 osoba u ljeto 1995. godine pokušala spas pronaći krećući se u pravcu Olova.

- Pretpostavlja se da je na tom putu žrtva ubijena, a skeletni ostaci ostaci su pronađeni i identifikovani uz pomoć DNK metode 25 godina kasnije. Posmrtni ostaci žrtava genocida počinjenog u Srebrenici pronađeni su u 25 različitih općina na području BiH kao i sedam općina na području Srbije, uključujući i Beograd - izjavila je Fazlić.

Prema njenim riječima, žrtve genocida su ekshumirane iz 84 masovne grobnice od kojih je 39 bilo primarnog karaktera, a 41 sekundarnog. Žrtve su pronađene i u jednoj jami te u tri površinske grobnice što zapravo znači da žrtve nisu bile sahranjene.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te jedna žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.