open-navfaktor-logo
search
Osnovno sprema štrajk
Potpisan kolektivni ugovor, zaposlenicima srednjih škola u KS uvećavaju se plaće i otpremnine...
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture za Kanton Sarajevo Admir Šuvalić danas su potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja.
09.02.2024. u 21:17
get url
text
Admir Šuvalić i Nihad Uk
Admir Šuvalić i Nihad Uk

- Radi se o finansijskom povećanju za uposlenike srednjih škola u iznosu od deset posto u odnosu na prethodne plaće. Želim da napomenem da je Vlada KS zaključila prošlu godinu tako što smo podigli osnovice sa 330 na 385 KM i ovo je drugi vid povećanja - kazao je Uk.

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović napomenula je da će se povećanje koeficijenata primjenjivati od 1. marta, te da će najniže plaće od januara bit će uvećane za deset posto.

- Dodatno je uvedeno ocjenjivanje zaposlenika koji do sada nisu bili ocjenjivani, s dodatkom na plaću temeljeno na njihovoj ocjeni rada. Nastavnici koji prate učenike na studijskom putovanju "Od rata do mira" imat će pravo na naknadu od deset posto prema ovom Kolektivnom ugovoru. Također, povećane su otpremnine za radnike u srednjem obrazovanju, koje sada iznose šest prosječnih neto isplaćenih plaća radniku za posljednjih šest mjeseci rada - dodala je Hota-Muminović.

VEZANI TEKST - Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ostaje pri svojim zahtjevima, najavljuju generalni štrajk

Kolektivni ugovor je zaključen na period od dvije godine.

- U Sindikatu smo zadovoljni što smo potpisali Kolektivni ugovor, pregovori su trajali skoro mjesec i po. Možemo reći da su skoro svi zahtjevi koji su predstavljeni Vladi usvojeni - izjavio je Šuvalić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Istovremeno, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo najavio je za 14. februar nastavak protesta, na kojem očekuju od 1.000 do 1.500 učesnika, kao i pripreme za generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.