open-navfaktor-logo
search
Toplotni udar
Povećan broj pacijenata zbog velikih vrućina, najavljena temperatura 42 stepena
U Bosni i Hercegovini danas je sunčano i vrlo toplo vrijeme, a najviša dnevna temperatura kretat će se od 36 do 40, na jugu do 42 stepena Celzijusa. Vrućine ovih dana u našoj zemlji dovele su i do povećanog priliva pacijenata u zdravstvene ustanove.
22.07.2022. u 11:53
get url
text

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ističu da je za veći dio zemlje izdano crveno upozorenje na visoke temperature, navodeći da će posebno neugodno biti u urbanim sredinama i na jugu zemlje. Visoke temperature zraka mogu štetno utjecati na zdravlje stanovništva.

- Kao i svake godine u ovom periodu, povećan je promet u Hitnoj pomoći. U odnosu na prethodni period povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog narušenog zdralja izazvanog visokim temperaturama - kazali su iz Doma zdravlja Mostar.

Od početka toplotnog vala iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo ističu da imaju povećan broj pacijenata koji se javljaju s tegobama koje odgovaraju toplotnom iscrpljenju ili sunčanici.

- Simptomi su najčešće vrtoglavica, mučnine, povraćanje, povećana tjelesna temperatura. Najčešće nam se javljaju radnici koji rade na građevini, koji su izloženi suncu, ali i djeca - kazala je šefica smjene Hitne pomoći KS dr. Nermina Dedić.

Iz Doma zdravlja Mostar i Hitne pomoći KS apeluju na građane da se što manje kreću.

- Građanima preporučujemo da redovno rashlađuju prostorije u kojima borave. Za rashlađivanje prostora mogu koristiti noćni hladniji zrak, klimu ili u krajnjem slučaju koristiti zastore, žaluzine ili postaviti tende na prozore. Tokom dana oblačiti laganu odjeći te koristiti šešir, sunčane naočale, sunčanu kremu kao preventivnu zaštitu od sunca. Ono što je najvažnije je da preporučujemo svim građanima, a naručito starijima i djeci da, ukoliko ne moraju, da ne izlaze od 12 do 17 sati, kada je najveća temperatura - navode naši sagovornici.

Iz FHMZ-a najavljuju da će se u subotu zadržati sunčano i podjednako vruće, ponegdje i nešto toplije u odnosu na petak. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

U nedjelju će preovladavati sunčano, ali i neznatno svježije. Upozorenja na visoke temperature i dalje na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stepena.

U ponedjeljak također sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 36 do 41, na jugu do 42 stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.