open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Povećavaju li se srazmjerne penzije u FBiH kada i ostale?
Predstavnici Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine tokom nedavnog susreta za novoizabranim federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem su istakli da u FBiH ima 76.000 nosilaca srazmjernih penzija koje su "niže od najnižih".
15.05.2023. u 07:19
get url
text

Dodali su da je to zaostavština prethodnog državnog uređenja koje se mora rješavati sa bivšim republikama.

Srazmjerna penzija je kada osiguranik nema dovoljno staža u Federaciji Bosne i Hercegovine da bi ostvario uvjet za penziju, nego mu je za ispunjenje uvjeta za penziju neophodan staž ostvaren kod drugih nosilaca osiguranja.

U više navrata u javnosti se moglo čuti kako se srazmjerne penzije ne povećavaju kada i ostale penzije, na što su u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje za Faktor kazali kako to nije istina.

- Što se tiče srazmjernih penzija, nije tačno da se one ne povećavaju, usklađuju se kao i ostale penzije, s tim da one nemaju pravo na minimalnu ili zagarantovanu penziju kada su korisnici srazmjerne penzije. Srazmjerne penzije se usklađuju kao i sve ostale. I sada su povećane za 16,25 posto kao i drugima, samo što je osnovica 100 KM, pa 16,25 posto nije puno kao u nekom slučaju gdje je penzija 1.000 KM – govori nam Tomislav Kvesić, portrparol Federalnog zavoda PIO.

VEZANI TEKST - Trakić: U ZDK imamo 2.500 korisnika čija maksimalna penzija iznosi 295 KM i one se neće povećati

Predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona Mustafa Trakić u više navrata je ukazivao kako u ovom kantonu živi 2.500 penzionera koji su staž zaradili u prijeratnoj srbijanskoj firmi Minel koja je bila u krugu Željezare Zenica i da jedva preživljavaju zbog niskih penzija.

- Što se tiče slučaja iz Zenice, ako imaju staž koji spada pod teret srbijanskog nosioca osiguranja, to je jednostavno tako. Recimo, čovjek ima staža u Njemačkoj ili u Hrvatskoj ili Srbiji, taj dio staža snosi inostrani nosilac osiguranja, a drugi snosimo mi. Srazmjerna penzija je u slučajevima kada nemaju ljudi dovoljno staža da bi ostvarili našu samostalnu penziju – kazao nam je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.