open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA tvrdi
Pozadina usvojenih energetskih zakona u FBiH: Sve u cilju tajkuna koje štiti HDZ i sklanja od pravosuđa Hrvatske
Čak 32 stranice amandmana na energetske zakone, usvojene na jučerašnjoj sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnicima su dostavljeni 20 minuta prije sjednice, Vlada FBiH ih je sve prihvatila, a sve u cilju tajkuna koje štiti HDZ i HNS koje je prije toga sklonio od pravosuđa Hrvatske.
07.07.2023. u 15:52
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnički dom FBiH usvojio set energetskih zakona, opozicija imala primjedbe na HDZ-ove amandmane

Ovo je danas rekao Nezir Pivić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, komentirajući jučerašnja burna dešavanja na vanrednoj, dotakavši se i redovne sjednice i usvajanja tri energetska zakona.

- Vi ćete znati o čemu se radi - dodao je Pivić ne preciziravši na koje je tajkune mislio.

- Jučerašnji zakoni, nemojte misliti da su energetski. Oni jesu reformski, jesu naša obaveza na EU putu, ali pogledajte šta je s njima urađeno amandmanima. Podnio ih je HDZ i HNS i sve ih je Vlada FBiH prihvatila. Jeste li pronašli obrazloženje zašto su prihvaćeni? Nema Vlada obrazloženje za to - istakao je Pivić.

Na press konferenciji zastupnika SDA komentirali su i to što je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. 

Adnan Efendić, zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, kazao je da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trebalo davno reagirati, da imamo problem funkcioniranja pravnog sistema, te da zato što nije bilo ranije reakcije danas imamo Dodikovo bahaćenje. 

Pivić je rekao da ono što radi i nastavlja da radi Dodik je posao za samog glavnog tužioca.

- Njegova tumačenja su bila da je nalazio način da ne procesuira Dodika i one koji su napadali na ustavni poredak. Sada dodatni prostor za procesuiranje je i činjenica da je visoki predstavnik nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH. Tužioci ne mogu više pronaći argument niti im više treba bilo kakva prijava. Nemoguće je ne vidjeti da je to napad na ustavni poredak - dodao je Pivić.

Istakao je da Schmidt nije treba stati već je trebao smijeniti Dodika.

- On narušava sigurnosni ambijent, ustavni poredak, krši Ddejtonski mirovni sporazum. Ako to nije razlog, ne znam šta iduće treba da uraditi da se pozabavi njegovom smjenom. I ako se Tužilaštvo sada ne pozabavi, visoki predstavnik se treba pozabaviti nosiocima pravosudnih funkcija - stava je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.