open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Poznato i kako će raditi Univerzitet u Tuzli: Izdate nove zdravstvene preporuke za obrazovne ustanove u TK
Tuzlanski kanton (TK), uzevši u obzir tri kriterija, nalazi se na trećem nivou ozbiljnosti, od četiri moguća, te je Vlada TK danas zatražila od svih obrazovnih institucija, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, kao i Prosvjetno-pedagoškog zavoda da poduzmu sve potrebno u cilju striktne provedbe preporučenih higijensko-epidemioloških mjera tokom odvijanja nastave, saopćeno je nakon sjednice Vlade.
21.09.2021. u 14:35
get url
text

Kriteriji ozbiljnosti, podsjećaju iz Vlade, propisani su na osnovu četiri indikatora za procjenu nivoa prijenosa u zajednici, te definiraju potrebne javnozdravstvene mjere spram ozbiljnosti situacije u lokalnim zajednicama.

Od svih obrazovnih ustanova i nadležnih institucija je zatraženo da se kabinetska nastava ne realizira nego da odjeljenja konstantno borave u jednoj učionici, što je u skladu sa ranijim preporukama, osim kod predmeta koji kabinetsku nastavu podrazumijevaju, poput informatike ili tjelesnog odgoja.

Krizni štab traži od svih obrazovnih ustanova i institucija da maksimalno utječu na uposlenike u smislu neophodne vakcinacije svih uposlenika i roditelja učenika, s obzirom na činjenicu da imunizacija značajno smanjuje mogućnost pojave teške kliničke slike i smrtnih ishoda kod COVID-19 infekcije.

Od Ministarstva obrazovanja i nauke je zatraženo da u skladu sa dosadašnjim iskustvima i važećim preporukama, u saradnji sa svim obrazovnim ustanovama i institucijama osmisli i kroz Krizne planove definira mogućnosti za izvođenje nastave u slučaju daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije

Od svih osnovnih i srednjih škola je zatraženo da precizno detektuju razrede i odjeljenja gdje provođenje važećih mjera nije moguće i iznađu mogućnosti za striktno provođenje navedenih mjera u saradnji sa nadležnim institucijama i lokalnom zajednicom.

Od Pedagoškog zavoda TK je zatraženo da Kriznom štabu dostavi informaciju o broju i lokaciji razreda i odjeljenja osnovnih i srednjih škola sa preko 20 učenika, te o poduzetim mjerama na nivou škola za provođenje epidemioloških mjera u istim, a prvenstveno u smislu održavanja socijalne distance. Također je zatraženo da Pedagoški zavod TK kontinuirano radi analizu prokuženosti i procijepljenosti nastavnog i nenastavnog osoblja u svim obrazovnim ustanovama i rezultate istu učini javno dostupnim.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i predefinisanim kriterijima Krizni štab Ministarstva zdravstva smatra da nastava na Univerzitetu u Tuzli može započeti po redovnom planu i programu, uz striktno poštivanje važećih naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija. Navedeno uključuje konkretno lociranje obrazovnih ustanova gdje provođenje važećih mjera nije moguće i iznalaženje mogućnosti za njihovo strikno provođenje.

Od Univerziteta u Tuzli je zatraženo da sa početkom nastave uradi analizu prokuženosti i procijepljenosti studenata Univerziteta u Tuzli. Navedena analiza treba da sadrži brojčane i procentualne podatke o ukupnom broju studenata, broj studenata koji su preboljeli COVID-19, broj vakcinisanih osoba sa obje doze i sa jednom dozom.

Traži se od domova zdravlja da, u skladu sa mogućnostima, realiziraju vakcinaciju u samim obrazovnim ustanovama, na način koji je racionalan u datim uvjetima, spram mogućnosti samih zdravstvenih ustanova i zainteresiranosti uposlenika, odnosno uposlenika i studenata kada su u pitanju visokoškolske ustanove te da saradnja bude ostvarena na način koji je optimalan za realizaciju kako je to urađeno sa privrednim subjektima.

Također, od domova zdravlja je zatraženo da se prilikom upućivanja pacijenata na Kliniku na infektivne bolesti Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla pridržavaju kriterija za upućivanje kako bi se smanjilo opterećenje na prijemnu ambulantu Klinike za infektivne bolesti.

Traži se od Zavoda za javno zdravstvo TK da u redovne izvještaje uključi i procjenu spram dokumenta Zavoda za javno zdravstvo FBiH "Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19".

Odobrava se UKC-u Tuzla, kao jedinoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi bolničkim liječenjem oboljelih od COVID-19, poduzimanje svih potrebnih koraka koji su posljedica povećanih potreba za bolničkim liječenjem oboljelih od COVID-19, kada je u pitanju prostorna i organizacijska šema unutar same ustanove, uz obavezno informiranje Kriznog štaba. Navedeno može uključivati i redukciju takozvanog elektivnog operativnog programa i druge slične korake ukoliko se za isto ukaže potreba zbog neophodnosti izuzimanja kadra za rad i funkcionisanje Covid-odjeljenja.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK i od Ministarstva unutrašnjih poslova TK traži se pojačan nadzor nad provođenjem higijensko-epidemioloških mjera.

S obzirom na to da su, prema podacima UKC-a Tuzla, više od 90 posto trenutno hospitaliziranih nevakcinisane osobe, Krizni štab Ministarstva zdravstva apeluje na sve građane da se vakcinišu. Ovo se naročito odnosi na uposlenike javnih službi i institucija, uposlene u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim servisima koji s obzirom na stalan kontakt sa građanima predstavljaju rizik i za ukupnu populaciju.

Istovremeno, iz Vlade TK upozoravaju da vakcinacijom ne prestaje obaveza sprovođenja preporučenih zaštitnih mjera, poput socijalne distance i korištenje zaštitnih maski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.