open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Poznato ko će činiti vlast u Livanjskom kantonu, šta se dešava u HNK i SBK
Šest mjeseci nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini tri kantona još nemaju formiranu vladu, i to Livanjski, Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton. Rokovi za ovo ne postoje.
17.04.2023. u 14:25
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Mi bismo danas ponudili rješenje za formiranje Vlade FBiH, ali oni se nisu udostojili da dođu

Ipak za razliku od SBK i HNK, gdje se još kalkuliše, u Livanjskom kantonu stranke su uglavnom dogovorile ko će činiti vlast i buduću Vladu.

Kako nam je rekao Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, koji je ranije predložen za predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona, u srijedu treba biti nastavljena konstituirajuća sjednica Skupštine i izabrano rukovodstvo, a nakon toga počinju pregovori o raspodjeli pozicija i imenima kandidata za ministre.

Istakao je da će novu vlast, uz HDZ 1990, činiti HDZBiH i HNP.

- Što se tiče Bošnjaka, to će vjerovatno biti i SDA i SDP. Još treba vidjeti ko će tu biti iz reda Srba. Mi ne odustajemo od svojih partnera, a hoće li tu biti i SNSD, vidjet ćemo – dodao je Ćosić.

U Klubu zastupnika iz reda srpskog naroda u Skupštini Livanjskog kantona su Duško Radun iz Srpske sloge-SNS FBiH SP DNS PDP SDS, i Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, dok su dva iz SNSD-a.

Ćosić je prije pet mjeseci izrazio uvjerenje da će HDZ biti u opoziciji. Odgovorio je otkud sada HDZ u kombinaciji.

- HDZ je ipak tu jer bez njih nemamo dovoljno ruku – kazao je Ćosić.

U Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrebna je dvotrećinska većina za potvrđivanje Vlade. 

U Srednjobosanskom kantonu, kako nam je rečeno, novu Vladu će činiti HDZ i SDA, ali je pitanje hoće li uz njih biti još neka stranka. Sve ovisi od dešavanja na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, ali i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pa se može desiti da u vlast i u SBK uđe HDZ 1990, i DF ili SDP, mada su ocjene i iskustva da je "teže" kada ima više stranaka.

Sagovornici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su kazali da je u ovom kantonu HDZ nezaobilazan jer ima najviše zastupnika i kao takav treba predložiti premijera. No upravo ova stranka kalkuliše i čeka šta će se desiti sa formiranjem vlasti na nivou FBiH prije nego što se odluči s kim će u formiranje vlasti na nivou HNK.

VEZANI TEKST - Čović: Optimista sam zbog informacija koje ne mogu dijeliti s drugima, a onda je na redu Izborni zakon

- Matematički je moguće bez SDA, ali SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka. HDZ vjerovatno neće DF, a sa "Trojkom" i drugim strankama nemaju kapacitet da formiraju Vladu. Morali bi tu onda uključiti i HRS, sve ove sa jednim, dva mandata – pojasnio je Šerif Špago, potpredsjednik SDA.

Prema informacijama, stav DF-a je da ne podržavaju "Trojku", vladu koju formira HDZ sa "Trojkom".

Špago je istakao da su spremni razgovarati sa svim probosanskim strankama i da nikoga ne isključuju.

U HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF dva, a po jedan imaju NES i NiP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.