open-navfaktor-logo
search
Analiza poruka
Predah od "velike galame": Sastanak poslužio Dodiku da popuni fotelje, pa da nastavi kursem koji je zacrtao
Sastanak vladajuće državne koalicije u sastavu HDZ, SNSD i "Trojka" o deeskalaciji krize u Bosni i Hercegovini, iako je za pojedine aktere tačka na "period velike galame", za javnost je dodao samo još jedan u nizu upitnika. 
25.07.2023. u 14:03
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH

Izlazimo iz perioda velike medijske i političke galame, poruka je nakon jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou koju je izjavio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, glavni uzrok krize.

"Trojka", glavni predstavnik i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izašao je pred javnost nakon višemjesečnog ataka na državu BiH iz entiteta RS i govorio da je dogovoren set evropskih zakona. Dakle, ni slovo o zakonima NSRS-a, a kamoli zahtjev da se oni povuku, iako, otkrio je to predsjednik HDZ-a Dragan Čović, pao je pristanak "Trojke" da se imenuje SNSD-ov ministar finansija Srđan Amidžić.

Politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović navodi u izjavi za Faktor kako u suštini, na ovom sastanku, ništa konkretno i nije dogovoreno.

- Čak nisu sa javnosti podijelili šta su tačno oni između sebe dogovorili što bi relaksiralo odnose. Ono što je bilo ključno da se riješi na ovom sastanku, a to je bio i jedan od razloga zbog kojeg su se našli, jeste da Dodik prestane raditi ovo što je radio. Kao zaključak sastanka nigdje nije bilo da će on prestati da omalovažava državu BiH, da će povući ovo što je radio za Ustavni sud i nepriznavanje odluka visokog predstavnika – kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, ništa bitno u vezi s BiH nije postignuto.

- Jedino tu "Trojka" ispada naivna i Dodik je, na neki način, kapitalizirao sa ovom situacijom zato što je njemu upravo trebalo nakon krize da dođe do nekog lažnog pomirenja i lažne relaksacije odnosa. On je to postigao, nakon što je zategnuo situaciju – podsjeća Muhasilović.

VEZANI TEKST - Krišto: Usaglasili smo set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednicu 22. augusta

Kako navodi, ovaj sastanak Dodiku je odlično poslužio da primiri situaciju i nastavi kursem koji je sebi zacrtao ranije.

- Od svih onih štetnih odluka koje je prethodno donio, ništa nije povukao. Sve ostaje na snazi. Dodik je pobjednik ovog sastanka, a "Trojka" i BiH gubitnici – istakao je.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, ne vidi poentu da se zahtijeva od Dodiika da se sporni zakoni povuku jer ih je visoki predstavnik poništio te oni "formalno više ne postoje".

- Dodik ne priznaje visokog predstavnika. U tome i jeste problem. Mislim da čak i međunarodna zajednica, na neki način, trasira put Dodiku da radi ovo što radi, a što i oni znaju da nereagovanjem protiv njega prolazi njegova politika – ukazuje Muhasilović.

Potom pojašnjava šta bi značilo reagovanje.

- Pa reagavanje bi značilo da Ustavni sud proglasi antiustavnim njegovo djelovanje. Sljedeći korak je da Tužilaštvo pokrene proces, da SIPA hapsi. Dok se tako nešto konkretno ne uradi, sve je ovo pomaganje Miloradu Dodiku. Što od međunarodne zajednice, tako i "Trojke" – kazao je on te dodao:

- Dakle, te izjave Konakovića nemaju veze sa realnošću jer de facto na terenu Dodik ne priznaje odluke visokog predstavnika. Šta god Schmidt rekao i bilo koje zakone povlačio i ukidao, to ne pije vode u RS-u – rekao je.

VEZANI TEKST - Nikšić: Želim da svi shvatimo kako naši pregovori nisu boks meč

Ponavlja kako sve osim vertikale Ustavni sud - Tužilaštvo - SIPA - zatvor je "u suštini šuplja priča i pomaganje Dodiku".

- Ima taj koncept za koji se više od deset godina zalažu određeni krugovi u međunarodnoj zajednici gdje se od BiH nastoji napraviti konfederacija. To bi značilo da Sarajevo, kao glavni grad, ne bi imalo velike nadležnosti nad entitetima i kantonima – ukazao je.

To je neki konačni cilj, smatra Muhasilović, za koji se međunarodna zajednica zalaže.

- To je neki plan na koji se pristalo prije nekoliko godina, iako je on stajao u ladicama dugo vremena. Krenulo se u tom pravcu gdje se na štetu BiH, Srbiji i Hrvatskoj jača pozicija u našoj državi gdje bi se zadovoljili njihovi geopolitički apeti, Beograda i Zagreba – pojasnio je.

Dodik je tu, dodao je, izvršilac radova.

- Zašto mu međunarodna zajednica šuti godinama? Zašto mu tim svojim potezima indirektno pomaže godinama? Upravo zato jer je on jedan od izvođača tih radova i od BiH treba napraviti nefunkcionalnu konfederaciju kako bi se zadovoljili ti neki etnički apetiti unutar države. Dodik izvršava samo ono što je već ranije zacrtano – kaže Muhasilović.

Godinama se u javnosti spekuliše da je Dodik zapravo američki, a ne ruski igrač. Iako mnogi smatraju da je ovo teorija zavjere, Muhasilović je mišljenja kako to zapravo nije daleko od istine.

VEZANI TEKST - NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u RS-u

- Postaje sve više evidentno da je on američki igrač već godinama. I ta priča da je on ruski igrač je obična šarena laža. Kada se pogleda retrospektivno, sve poteze koje je Dodik radio išle su u prilog onome čemu se danas SAD zalaže u BiH – zaključio je Muhasilović.

Državni zastupnik DF-a Milan Dunović takđer je analizirao jučerašnji sastanak i poruke.

- Mi vidimo da jedna politika u BiH provede državni udar, mislim na poteze koji su se desili u NSRS-u po nalogu Milorada Dodika. To jeste državni udar. Nakon toga svjedočimo da "Trojka" sastanči sa tim ljudima i priča o evropskom putu BiH, a da se ni na jedan način ne očituje o antiustavnom djelovanju, zapravo rušenju ustavnog poretka BiH – naveo je Dunović te dodao:

- Sjede s ljudima koji dovode u poziciju da izvršna vlast, mislim na predsedavajuću Vijeća ministara, daje nalog zakonodavnoj vlasti kada će imati sjednicu.

Dodik priča o popunjavanju Ustavnog suda BiH, a pritom još u Službenim novinama RS-a ima zakon kojim se priznaju odluke tog suda, ukazuje Dunović.

- Ono najvažnije, ponovo vidimo da "Trojka" nema zahtjeve nego se puste niz vodu pa gdje ih ona odnese, dakle puste da Dodik kaže evo mi ćemo popuniti Ustavni sud, ali ne pitaju, bar pred kamerama, kako će se popuniti sud koji po odluci NSRS-a uopće ne priznaju – ističe on.

Potom Dunović pita da li je to Ustavni sud samo za FBiH, a da za RS ne važi.

VEZANI TEKST - Nikšić: Ovo je crvena linija, popustiti nećemo; Konaković: Priče koje tjeraju ljude iz BiH; Forto: Bahaćenje, vrijeđanje na sastanku

- Apsolutno ne vjerujem u bilo kakav napredak, dogovore, izuzev ako "Trojka" ponovo popusti. Evo vidjeli smo da su zastupnici u državnom parlamentu iz Naše stranke više puta govorili da neće podržati imenovanje novog ministra finansija, a jučer poslije sastanka vidimo da je postignut dogovor da se imenuje ministar.

Kako navodi, postavlja se suštinsko pitanje: Da li tim ljudima uopće treba vjerovati poslije bilo koje njihove izjave?

Komentirao je i Konakovićevu izjavu na društvenim mrežama da je visoki predstavnik poništio odluke NSRS-a.

- To je ona politika, a često smo je slušali proteklu godinu dana, u kojoj predstavnici "Trojke" kažu, parafraziram sad, da će razgovarati samo o temama o kojima postoji konsenzus. Jedno javno pitanje za "Trojku": Da li postoji konsenzus o karakteru rata u BiH? Da li postoji konsenzus oko toga da li se u Srebrenici desio genocid? Da li to znači, pošto nema konsenzusa, da oni priznaju da je u BiH bio građanski rat i "da se u Srebrenici desio strašni zločin, a ne genocid" – kazao je te nastavio:

- Ako oni na te stvari pristaju, onda sa takvim ljudima, ne da se ne može razgovarati, nego ne treba uopće pratiti šta oni izjavljuju jer njihove izjave ne stoje. Mi danas čujemo jedno, sutra drugo. 

Rekao je kako su jučer na sjednici državnog Parlamenta imali situaciju da ih zastupnici "Trojke" ubjeđuju da su zakon o slobodi pristupa informacijama i zakon o VSTV-u, za koje je EU javno dao negativno mišljenje i koje je dostavljeno svim zastupnicima, u skladu sa EU-om.

- Ne, nisu već imaju želju i oni, i njihovi nalogodavci i pola međunarodne zajednice da neko sebi štrihira i kaže evo u julu su bile dvije sjednice, usvojeni su evropski zakoni. Kada krene približavanje zakonodavstva BiH zakonodavstvu EU-a, onda će nam međunarodna zajednica reći da ti zakoni nisu u skladu sa evropskim standardima i nismo na putu EU. Dakle, to je samo zamazivanje očiju domaćoj javnosti i ništa drugo – zaključio je Dunović.

VEZANI TEKST - Uoči sastanka u Konjicu: Hoće li se "Trojka" suprotstaviti Dodiku ili će ponovo pristati na ucjene

Edin Ramić, državni zastupnik SDA, navodi da kad god se spomene riječ kompromis, popuni se neka upražnjena SNSD / HDZ pozicija.

- A sa probosanske strane se učine određeni ustupci kako bi procesi išli dalje – ukazuje.

Mišljenja je da ćemo za koji dan ponovo biti svjedoci jednoj takvoj situaciji.

- Ustavni sud RS-a npr. radi po poslovniku suprotnom Zakonu o Ustavnom sudu Republike Srpske i Ustavu RS-a, a to uopće nije tema. Razgovara se očito samo o temama koje SNSD / HDZ stave na sto – istakao je te prokomentirao činjenicu da "Trojka" nije imala konkretne zahtjeve za Dodika:

- Kako će oni imati bilo kakve zahtjeve kad su bez legitimiteta u nacionalnom klubu, a i u parlamentarnoj većini. Priča o probosanskim opcijama je davno završena i srušena, oni su muslimanska reprezentacija po mjeri SNSD-a / HDZ-a - kazao je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.